× Φρούτα

Συζητήσεις για φρούτα και την καλλιέργειά τους. Εμπειρίες, συμβουλές, απορίες.

Παρακαλω τα φώτα σας .

Περισσότερα
9 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 8 Μήνες πριν #20345 από e36m3zf
Παρακαλω τα φώτα σας . δημιουργήθηκε από e36m3zf
Την καλησπερα μου στην όμορφη παρεα .
Νεος νεος εδω μεσα αλλα τρομερα ικανοποιημενος απο την ποιοτητα του site .
Το ονομα μου ειναι Κωστας .
Ειμαι πατερας δυο μικρων κοριτσιων .
Δυστυχως ( αργησα να το διαπιστωσω αλλα τελικα ποτε δεν ειναι αργα ) δεν εχω την παραμικρη σχεση με καλλιεργια γης σαν ανθρωπος μεγαλωμενος στην Αθηνα με τους ρυθμους της ζωης να μην επιτρεπουν κατι παραπανω απο τα προβλεπομενα.
Προσφατα ειχα ενα σοβαρο ατυχημα που με εκανε να δω την ζωη καπως διαφορετικα και να αλλαξω πολλες απο τις συνηθειες που μεχρι " χθες " πορευομουν.
Το μονο που δεν αλλαξε και ισως και να μεγαλωσε , ειναι η αγαπη μου για τα παιδια μου και γενικοτερα για την οικογενεια μου.

Ο βασικος λογος που σημερα βρισκομαι , εστω πισω απο την οθονη του υπολογιστη , αναμεσα σε ανθρωπους που ασχολουνται με καθε ειδους καλλιεργιες , ειναι η αναζητηση μου για κατι καινουριο.

Στην ταξη της μικρη μου κορης , η δασκαλα κλεινοντας το σχολειο για τις καλοκαιρινες διακοπες , τους εβαλε σαν καλοκαιρινη εργασια , να φυτεψουν κατι και και μολις ανοιξει το σχολειο να το παρουσιασει το καθε παιδακι στην ταξη .

Συζητωντας και με αλλους γονεις απο την ταξη της μικρης μου , διαπιστωσα πως 15-20 μερες μετα το ανοιγμα των σχολειων , δυστυχως θα γεμισει ο καδος απορρυματων με κεσεδακια απο γιαουρτι με μουχλιασμενο βαμβακι που πανω του θα εχουν σπυρει τα παιδακια/γονεις , φακες και φασολια .
Ειναι η ευκολη λυση αλλα δυστυχως και αλλη μια απογοητευση στο παιδι που θα δει κατι που περιμενει να ανθισει , συντομα να το τρωει ο καδος .
Ετσι λοιπον , το εριξα στην μελετη , εστω μεσω ιντερνετ για κατι που θα κανει την διαφορα , θα μπορεσει να μαθει κατι το παιδι και στην καλυτερη των περιπτωσεων , με αγαπη και φροντιδα , θα του μεινει να το εχει να θυμαται .
Πηρα λοιπον την αποφαση μετα απο αρκετο ψαξιμο να αφησω σε ενα ποτηρακι με νερο , μερικα αποξηραμενα Goji Berry , να καθισουμε μετα , μπαμπας και κορες , προσεκτικα και να βγαλουμε με στοργη και υπομονη τους σπορους απο μεσα και με την αγορα δυο μπλοκ κοκοφοινικα των 2 lt εκαστος ( που διαβασα πως ειναι απο τα καταλληλοτερα υλικα για σπορους στην αρχη τους ), να φτιαξουμε μικρα σακουλακια ναυλον τα οποια τα γεμισαμε με κοκοφοινικα και μεσα ριξαμε τα σπορακια του Goji .
Για πρωτη φορα , ειδα τα παιδια μου και ειδικα την μικρη μου που ειναι και δικη της η εργασια αλλωστε , να περιμενει κατι τοσο πολυ και να ασχολειται στο μπαλκονι μας με τα σακουλακια , περισσοτερο και απο τις κουκλες της .
Αυτο με ευχαριστησε ιδιαιτερα αλλα πραγματικα μαζι της εκανα και εγω , τρομερη " ψυχοθεραπεια " ( σαν ψυχοθεραεια φανταζει η ολη διαδικασια ) περιμενοντας να δω το, μεχρι σημερα, αποτελεσμα .
Την 7η μερα λοιπον , τα σακουλακια μας γεμισαν με ομορφα πρασινα βλασταρακια και σημερα 10η μερα απο την σπορα τους , εχουν ηδη παρει 2 εκατοστα υψος .
Μεχρι εδω καλα και ωραια ολα . Εδω λοιπον ειναι το σημειο που χρειαζομαι την βοηθεια σας. Ωραια . Βγηκαν τα νεα μας βλασταρακια . Τι κνουμε τωρα ? Ξεκιναω λοιπον τις ερωτησεις .
1) Αφου πεταχτηκαν τα βλασταρακια , ποτε πρεπει να τα μεταφυτευσω σε γλαστρακια ? Θα πρεπει να περιμενω να παρουν καποιο συγκεκριμενο υψος ή πρεπει να μαθω κατι ακομα ?
2) Εχω ηδη προμηθευτει απο φυτωριο της περιοχης μου , φυτοχωμα με ph 6,7 εως 7,2 που διαβασα πως ειναι το καταλληλο για τα Goji Berry. Οταν ερθει η στιγμη μεταγυτευσης , οπως ειναι τα βαζω στα γλαστρακια ,εννοω μαζι με τον κοκοφοινικα ή προσεκτικα τον αφαιρω και απλα τα βαζω στο φυτοχωμα ?
3)Μολις η παρουσιαση τελειωσει στο σχολειο της μικρης μου , που υπολογιζω πως δεν θα ειναι μετα το τελος Σεπτεβρη και τα γλαστρακια γυρισουν στο σπιτι , τα αφηνω στα γλαστρακια ή μπορω να τα μεταφυτευσω κατευθειαν στην αυλη μας σε περιβαλλον με αρκετο ηλιο ?
4) Αν και θα επρεπε μαλλον να το ρωτηω νωριτερα αυτο ,πριν ξεκινησω την ολη διαδικασια , ειναι το Goji απο τα φυτα που με αγαπη και στοργη , ποτισμα και προσοχη , θα μεινει στην αυλη μας ωστε να το εχουν τα παιδια μου και γιατι οχι να γευτουμε τους δικους μας καρπους μια μερα ή απλα ξεκινησα μια διαδικασια που τελικα θα απογοητευσει τα μικρα μου λογω της απειριας μου αν χαλασουν τα φυτα ? Πρεπει να προσεξω κατι συγκεκριμενα ?

Νιωθω πραγματικα τρομερη χαρα που βλεπω την μικρη μου να τα κοιταζει καθημερινα , να ελεγχει καθημερινα, απαλα με το δαχτυλακι της αν υπαρχει υγρασια στον κοκοφοινικα και με ενα ποτηρακι να ποτιζει απαλα τα 4 σακουλακια της οταν αυτο ειναι απαραιτητο.
Επειδη με ενδιαφερει λοιπον και τα παιδια μου μεσα απο την ολη διαδικασια , να μαθουν καποια πραγματα για την καλλιεργια της γης αλλα και να μεινουν τα Goji στην αυλη μας να τα εχουν να θυμουνται τι καναμε για να μεγαλωσουν , ζητω την βοηθεια σας στην ολη μου προσπαθεια .
Καθε συμβουλη , καθε παρατηρηση/υποδειξη δεκτη και ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια σας .
Ευχομαι συντομα να μπορεσω να μοιραστω , εστω και απο τις σελιδες αυτου του καλοστημενου site τις εμπειριες μου απο το ολο εγχειρημα.
Εως τότε , παρακαλω σας θερμα , βοηθηστε με .
Φιλικα

Κωστας .

Υ.Γ Παργματικα εχω ξεψαχνισει 4 μρες τωρα σχεδον ολα τα post που υπαρχουν γραμμενα εδω μεσα και ειλικρινα νιωθω εξτασιασμενος απο οσα διαβαζω .
Συνεχιστε την καλη δουλεια.

Υ.Γ2 Ζητω απο ολους συγνωμη για το μεγαλο και ισως κουραστικο μου post αλλα ηθελα να παραθεσω ολες τις πληροφοριες μαζεμενες και να πληροφορηθω απο ανθρωπους που κατεχουν το αντικειμενο γα οτι ενδιαφερομαι. Ελπιζω μονο να μην σας κουρασα .
Και παλι ευχαριστω θερμα εκ των προτερων για την βοηθεια σας.
Last edit: 9 Χρόνια 8 Μήνες πριν by e36m3zf.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": francopsa, ΑΡΓΥΡΗΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 8 Μήνες πριν #20346 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Παρακαλω τα φώτα σας .
Γεια σου Κώστα!
Καλώς ήρθες!

Έκανες πολύ καλά που θέλησες να ξεφύγουν τα παιδιά σου από τη λογική της φακής και του βρεγμένου βαμβακιού. Που επέλεξες να τα φέρεις σε επαφή με πραγματικά φυτά και φυτά που θα μπορέσετε στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε στον κήπο σας και να τα βλέπετε να μεγαλώνουν.

Προσωπικά δεν έχω εμπειρία από Goji Berry, οπότε οι απαντήσεις θα είναι γενικές.

1) Θα τα άφηνα να φτάσουν σε ύψος τα 10 εκατοστά.
2) Τα μεταφυτεύεις μαζί με τον κοκοφοίνικα.
3) Άφησέ τα στα γλαστράκια ώστε να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν. Φτάνει σε ύψος τα 20 εκατοστά σε περίπου 4 με 4,5 μήνες. Τότε μπορείς να τα μεταφυτεύσεις. Δε θα τα μεταφύτευα όλα μαζί. Θα τα μεταφύτευα ανά 15 ημέρες ώστε να δω πως θα πάνε.
4) Αν πιάσει δε θα έχεις πρόβλημα.

Πέρα από το μεσο-μακροπρόθεσμο project του Goji Berry, θα σου πρότεινα να σπείρεις σε γλάστρες και μερικά πατζάρια.
Οι σπόροι τους είναι παράξενοι και τα παιδιά θα τους λατρέψουν.
Τα φυτά είναι κόκκινα και φυτρώνουν γρήγορα.
Ο βολβός είναι κατακόκκινος, τρώγεται και είναι πολύ υγιεινός.
Σε 2-3 μήνες θα έχεις παραγωγή.

Φιλικά,
Ηλίας

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": e36m3zf

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 8 Μήνες πριν #20347 από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα Παρακαλω τα φώτα σας .
Γεια σου Κώστα,

πριν 1,5 χρόνο είχα αγοράσει 3 φυτά gkotzi και τα φύτεψα δοκιμαστικά στον κήπο μου, μεγέθους περίπου 30 εκ.
Το εντυπωσιακο ήταν ότι από την πρώτη χρονιά, δηλαδή πέρσι, έβγαλαν καρπούς κι από αυτούς που έπεσαν στο χώμα εχουν φυτρώσει φέτος καμιά δεκαριά φυτάκια.
Η εμπειρία μου μέχρι στιγμής, μου λέει πως είναι από τα πιο εύκολα φυτά για καλλιέργεια ακόμα και σε πολύ φτωχό χώμα και ακραίες θερμοκρασίες (παγετό ή ξηρασία) , οπότε η επιλογή του φυτού για τα παιδιά σου ήταν εξαιρετική.
Να σου πω επίσης ότι πετάνε κλαδιά δεξιά-αριστερά όπως κι από την ρίζα σαν τρελά, γι αυτό θέλει από νωρίς συχνό κλάδεμα ώστε να πετύχεις κι ένα αισθητικο αποτέλεσμα.
Αναφορικά με το ph που αναφέρεις, εγώ έχω διαβάσει ότι αποδίδουν μεγαλύτερους και περισότερους καρπούς σε ελαφρώς μεγαλύτερο από 7 ph, αλλά αυτό θα το κοιτάξεις αργότερα.
Τέλος, οι φρέσκοι καρποί γκότζι γευστικά είναι πολύ καλύτεροι από τους αποξηραμένους
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": e36m3zf

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 8 Μήνες πριν #20348 από despina119
Απαντήθηκε από despina119 στο θέμα Παρακαλω τα φώτα σας .
Κι επίσης... θέλουν αρκετή ζέστη για να ωριμάσουν οι καρποί, άρα όσο πιο πολύ ήλιο τόσο το καλύτερο!
Θα εκπλαγείς πόσο πολύ αντέχουν στη ζέστη
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": e36m3zf

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 8 Μήνες πριν #20351 από e36m3zf
Απαντήθηκε από e36m3zf στο θέμα Παρακαλω τα φώτα σας .
Αγαπητοι φιλοι Hlias & despina119 ,
δεν εχω λόγια να εκφρασω τις ευχαριστιες μου για τις απαντησεις σας .
Παρακολουθω καθημερινα την σελίδα αλλα και το post μου και περιμενα με ανυπομονησια τις απαντησεις και με μεγαλη χαρα τις διαβαζω . Θερμα ευχαριστω λοιπον .
Τωρα , φιλε μου Hlias , εχεις πεσει μεσα σε ποσοστο 100% μπορω να πω στις απαντησεις που μου εδωσες στα ερωτηματα σου και ας μην εχεις την εμπειρια απο Goji οπως αναφερεις παραπάνω.
Εισαι 100% σωστος .
Οπως εκατσα και ενημερωθηκα - διαβασα - εψαξα στο νετ , οι κινησεις που πρεπει να γινουν απο δω και περα ειναι αυτες που περιεγραψες.
Δεν ξερω κατα πόσον ειναι επιτρεπτο να παραθέσω link που βρηκα με ενα απλο search για σπορα , καλλιεργια , καρποφορια αλλα ευκολα πιστευω πως τελικα μπορει καποιος να βρει πολλες πληροφορίες .
Σημερα επίσης , μιας και δεν ειχε τυχει μεχρι σημερα , αγορασα και νωπο/φρεσκο ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ Goji και οφειλω να ομολογησω πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τον αποξηραμενο καρπο που ειχα δοκιμασει . Πραγματικα η γλυκα τους ειναι αξιοσημειωτη σε βαθμο που δεν το περιμενα με την δοκιμη αποξηραμενου καρπου.
Ισως βεβαια να παιζει και ρολο , οπως διαβασα και η προελευση , καθως για τους Ελληνικους καρπους , ολοι οι παραγωγοι που διαβασα , μιλουν για γλυκια γευση χωρις να αφηνουν αυτην την στιφη υφη που σου αφηνει ο αποξηραμενος καρπος . Θα δοκιμασω να αφησω μερικα νωπα που μου εμειναν , να αποξηραθουν με φυσικο τροπο και θα συγκρινω γευστικα γιατι , πολυ φοβαμαι πως η προελευση των αποξηραμενων που δοκιμασα ΔΕΝ ειναι Ελληνικη .
Θα ενημερωσω για την συνεχεια και την γευστικη δοκιμη και φυσικα , μερος των νοπων καρπων θα γινουν " δότες " σπορων για μικρης εκτασης καλλιεργιας μιας και ειναι και πιστοποιημενο Ελληνικο Goji αυτο που αγορασα και μαλιστα και με την απαραιτητη πιστοποιηση Βιολογικης καλλιεργιας .

Ευχαριστω πολυ λοιπον ξανα για τις απαντησεις σας .
Συντομα θα εχετε νεα μου επι του θεματος.

Φιλικα
Κωστας .
Last edit: 9 Χρόνια 8 Μήνες πριν by e36m3zf.

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 8 Μήνες πριν #20352 από ilias
Απαντήθηκε από ilias στο θέμα Παρακαλω τα φώτα σας .
Να είσαι καλά Κώστα.
Εύχομαι όλα να πάνε καλά!!

2019.kalliergo.gr - www.altermarket.com

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 7 Μήνες πριν #20480 από NIKOR
Απαντήθηκε από NIKOR στο θέμα Παρακαλω τα φώτα σας .
Εγω εδω και 3 χρονια αγορασα ενα σακουλακι σπορους και τους φυτεψα σε μια ζαρτινιερα. Βγηκαν καμια 20αρια δεντρακια που τον πρωτο χρονο ειχαν μια μετρια αναπτυξη. Εχω να σου πω οτι τα goji απο σπορο το πρωτο διαστημα ηταν αρκετα ευαισθητα και θα σου πρωτεινα να αργησεις λιγο την μεταφυτευση. Τον δευτερο χρονο η αναπτυξη τους ηταν πολυ γρηγορη, αλλα αυτα που εβαλα στο χωμα, αλλα ξεραθηκαν και αλλα δεν εβγαλαν πολλους καρπους μαλον απο λαθη δικα μου και γιατι το χωμα μου ειναι πολυ σφιχτο. Κρατησα ομως γυρω στα 4 φυτα σε γλαστρες περιπου 20λτ και τα αποτελεσματα ηταν θεαματικα, οποτε θα σου ελεγα αν το χωμα σου δεν ειναι καλο να τα κρατησεις σε γλαστρες σε μια ελενχομενη κατασταση. Ενα αλλο που θελω να σας πω ειναι οτι πολαπλασιαζονται πανευκολα με μοσχευματα και τα μοσχευματα μου εβγαλαν καρπους απο τον ιδιο χρονο.

Υ.Γ Κυκλοφορουν πολλοι μυθοι σχετικα με τα goji οπως πχ οτι δεν εχουν εχθρους η οτι πρεπει να μην πιανεις τον καρπο με το χερι κλπ αλλα εγω δεν ειδα κατι τετοιο. Αυτο ομως που θελει προσοχη ειναι ενα ειδος που κυκλοφορει και ειναι θαμνωδες με πιο στρογγυλο φυλλο. Εγω αγορασα 3 για να τα δω και οι καρποι του ειναι πικροι. Δεν ξερω πως ειναι αποξυραμενοι η σε μεταποιηση αλλα νωποι πραγματικα δεν τρωγονται και δυστηχως τα πιο πολλα φυτωρια δεν ξερω για πιο λογο εχουν αυτα.
Και εγω συγνωμη για το μεγαλο post αλλα μιλαμε για ενα φυτο χωρις μεγαλη πορεια στη χωρα μας και ελπιζω οι εμπειριες μου να φανουν σε καποιον χρησιμες

Παρακαλούμε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: ilias
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.081 δευτερόλεπτα