Αρχική » Αμπέλι-Σταφύλια-Οίνος

Αμπέλι-Σταφύλια-Οίνος

Δέματα και Πακέτα Κληματόβεργας για τη Ξυλόσομπα 01

Κληματόβεργες για τη ξυλόσομπα – Πως φτιάχνω δέματα και πακέτα για εύκολο προσάναμμα

Μετά το κλάδεμα των κλημάτων βρισκόμαστε με πάρα πολλές κομμένες κληματόβεργες. Για κάποιους αυτά τα κλαδιά από τα κλήματα είναι κάτι σαν “σκουπίδια” και τις καίνε με την πρώτη ευκαιρία. Για εμένα, αυτές οι κληματόβεργες είναι ένα πολύ καλό προσάναμμα για τη ξυλόσομπα. Δείτε ποια διαδικασία ακολουθώ για να δημιουργώ δέματα και πακέτα. Το να […]

Κληματόβεργες για τη ξυλόσομπα – Πως φτιάχνω δέματα και πακέτα για εύκολο προσάναμμα Συνέχεια »

Σπιτικό κρασί - οίνος 2020 - Μετάγγιση

Σπιτικό κρασί – οίνος 2020

Σήμερα μετάγγισα το σπιτικό κρασί – οίνος 2020 από το ανοξείδωτο δοχείο όπου ο μούστος (μετά την αλκοολική ζύμωση) έγινε οίνος, στο ανοξείδωτο δοχείο αποθήκευσης και σφραγίσματος. Δύο μανταλάκια ήταν πολύτιμοι βοηθοί. Φτιάχνω σπιτικό κρασί σχεδόν κάθε χρόνο. Φέτος είχα μικρή παραγωγή σε σταφύλια. Τα περισσότερα σταφύλια είχαν πρόβλημα από ωίδιο. Η διαφορά με τις

Σπιτικό κρασί – οίνος 2020 Συνέχεια »

Μπόλιασμα Κλήματος με Διαφορετική Ποικιλία

Στο εξοχικό ο πατέρας μου είχε βάλει πολλά κρασοστάφυλα που είχε φέρει από νησιά των Κυκλάδων. Τα κρασοστάφυλα παράγουν σταφύλια με κουκούτσια που είναι κατάλληλα ουσιαστικά για την παραγωγή οίνου (κρασιού). Στο μικρό αμπέλι, ανάμεσα στα κλήματα, είχε βάλει και κάποιες επιτραπέζιες ποικιλίες που παράγουν νόστιμα, γλυκά και χωρίς κουκούτσια σταφύλια. Όπως είναι εύκολα κατανοητό,

Μπόλιασμα Κλήματος με Διαφορετική Ποικιλία Συνέχεια »

συγκομιδή σταφυλιών

Πως Φτιάχνω Μούστο

Ο Αύγουστος είναι η εποχή που ξεκινά ο τρύγος στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Σε πολλές περιοχές, επεκτείνεται και το Σεπτέμβριο ή ακόμη και τον Οκτώβριο ανάλογα με την ποικιλία. Είναι η ώρα που θα απολαύσουμε τους καρπούς του αμπελιού. Είναι η ώρα που θα δικαιωθούν οι κόποι της χρονιάς. Το αμπέλι που φροντίσαμε όλο

Πως Φτιάχνω Μούστο Συνέχεια »

Ωίδιο Αμπελιού. Συμπτώματα-Αντιμετώπιση

Το ωίδιο του αμπελιού είναι μία διαδεδομένη ασθένεια του αμπελιού. Το 2009, τα αμπέλια μου καταστράφηκαν από το ωίδιο. Το 2010, ένα χρόνο μετά, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Τα αμπέλια μου είναι γεμάτα από υγιή σταφύλια. Δείτε τι άλλαξε, τι έκανα, και πως τα κατάφερα. 2009 – Η καταστροφή των αμπελιών μου από το

Ωίδιο Αμπελιού. Συμπτώματα-Αντιμετώπιση Συνέχεια »

Κλάδεμα Κλήματος

Κλάδεμα Κλήματος

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες που γίνεται συνήθως το κλάδεμα κλήματος, το κλάδεμα τον αμπελιών. Το κλάδεμα των αμπελιών αποσκοπεί σε δύο πράγματα: Την καρποφορία (κλάδεμα καρποφορίας) Τη διαμόρφωση (κλάδεμα διαμόρφωσης) Στα ώριμα αμπέλια τα δύο κλαδέματα συνυπάρχουν. Στα νέα αμπέλια, υπερισχύει το κλάδεμα διαμόρφωσης. Είναι αποδεδειγμένο ότι ένα αμπέλι καρποφορεί όταν

Κλάδεμα Κλήματος Συνέχεια »

Πως Φτιάχνω Κρασί (Οίνος)

Πως Φτιάχνω Κρασί (Οίνος) – Πληροφορίες για Ερασιτέχνες Οινοπαραγωγούς

Πως φτιάχνω σπιτικό κρασί… Συζητούσα σήμερα με το φίλο μου το Γιάννη και του είπα ότι μαζεύω σταφύλια για να κάνω και φέτος το δικό μου κρασί. Κάποια στιγμή, με ρωτά λοιπόν αν τελικά αξίζει όλη αυτή η φασαρία. Πέρα από το ότι η ερώτηση “αν αξίζει”, πρέπει να είναι άτοπη όταν μιλάμε για τη

Πως Φτιάχνω Κρασί (Οίνος) – Πληροφορίες για Ερασιτέχνες Οινοπαραγωγούς Συνέχεια »

Μπόλιασμα Κλήματος Αμπελιού (grafting a vineyard)

Μπόλιασμα Κλήματος Αμπελιού (grafting a vineyard)

Γιατί να μπολιάσουμε ένα αμπέλι; Γιατί κάνουμε μπόλιασμα κλήματος αμπελιού; Μπολιάζουμε ένα αμπέλι για να αλλάξουμε την ποικιλία του. Εκμεταλλευόμαστε ότι το υποκείμενο (παλιό κλήμα) έχει ένα εδραιωμένο και υγιές ριζικό σύστημα. Προσωπικά, αναζήτησα αυτές τις πληροφορίες για το μπόλιασμα αμπελιού γιατί ήθελα να απαλλαγώ από μία ποικιλία αμπελιού που είναι πολύ επιρρεπής στο ωίδιο.

Μπόλιασμα Κλήματος Αμπελιού (grafting a vineyard) Συνέχεια »

Αμπέλι Ασθένεια του Pierce

Η ασθένεια του Pierce πέρα από τα κλήματα στα αμπέλια, προσβάλει αρκετά ακόμη είδη μεταξύ των οποίων η ελιά (Olea europaea), η αμυγδαλιά (Prunus amygdalus), η πικροδάφνη (Nerium oleander), τα εσπεριδοειδή, η ροδακινιά, η βερικοκιά, η μηδική, η βελανιδιά (Quercus spp.), το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), η μυρτιά (Myrtus communis) και ο ράμνος (Ramnus alaternus). Συμπτώματα

Αμπέλι Ασθένεια του Pierce Συνέχεια »

Κρασί 2016. Το Πρώτο Ποτήρι

Κρασί 2016. Το Πρώτο Ποτήρι

Αυτό είναι το πρώτο ποτήρι κρασί από την παραγωγή μου το 2016. Και στα δικά σας! Το προϊόν των κόπων και της παραγωγής ενός έτους. Κρασί 2016! Το χρώμα του είναι ροζέ καθώς περιείχε μικρή ποσότητα από μαύρα σταφύλια. Η γεύση του είναι υπέροχη. Οι βαθμοί οινοπνεύματος, πάνω από το μέσο όρο. Τα αρώματά του

Κρασί 2016. Το Πρώτο Ποτήρι Συνέχεια »

Φτιάχνω Κρασί Εμπειρίες Από Το 2013

Φτιάχνω Κρασί Εμπειρίες Από Το 2013

Φτιάχνω Κρασί Εμπειρίες Από Το 2013. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από την προσπάθειά μου για κατασκευή σπιτικού κρασιού (οίνου) το 2013. Πως από τη σχεδόν καταστροφή, έφτιαξα ένα καλό κρασί. Τα προηγούμενα 3 χρόνια, έφτιαχνα το κρασί μόνος μου χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Πατούσα τα σταφύλια. Έβαζα το μούστο μαζί με

Φτιάχνω Κρασί Εμπειρίες Από Το 2013 Συνέχεια »

σταφύλια

Φτιάχνω Πρώτη Φορά Σπιτικό Κρασί – Η Εμπειρία Μου και Λάθη

Το 2010 είναι η πρώτη φορά που προσπάθησα να φτιάξω το δικό μου κρασί. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την εμπειρία μου. Να σας πω τι έκανα σωστά και τι λάθος. Το άρθρο αυτό εστιάζεται κυρίως στα λάθη που έκανα προσπαθώντας να φτιάξω πρώτη φορά σπιτικό κρασί. Την επόμενη χρονιά τα κατάφερα πολύ καλύτερα. Σας

Φτιάχνω Πρώτη Φορά Σπιτικό Κρασί – Η Εμπειρία Μου και Λάθη Συνέχεια »

Scroll to Top