Το κλάδεμα των καλλωπιστικών λουλουδιών γίνεται είτε ορισμένες εποχές, είτε αρκετές φορές το χρόνο ώστε να ενθαρρύνεται η ανθοφορία, να δυναμώσουν ή να διαμορφωθεί το σχήμα τους.
Συγκέντρωσα πληροφορίες για αρκετά λουλούδια και φυτά που συναντούμε συχνά σε σπίτια και μπαλκόνια. Οι πληροφορίες αποτελούν σχετικά αποσπάσματα από άρθρα δημοσιευμένα στο διαδίκτυο. Σε κάθε αναφορά, υπάρχει σύνδεσμος προς το σχετικό πλήρες άρθρο. Πολλά από αυτά τα άρθρα περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη φροντίδα των αντίστοιχων λουλουδιών.
Αγλαόνημα
Αφαιρούμε τα μαραμένα φύλλα.
Πηγή: http://www.valentine.gr/aglaonema_gr.php
Αζαλέα (Ροδόδεντρον)
Το κλάδεμα δεν είναι τόσο σημαντικό, αλλά αν θέλετε να έχουν κάποιο σχήμα τα φυτά σας η καλύτερη περίοδος για να τα κλαδέψετε είναι αμέσως μετά την ανθοφορία (μετά την Άνοιξη). Αποφύγετε να δώσετε στα φυτά σας σφαιρικό ή άλλο γεωμετρικό σχήμα. Οι αζαλέες δείχνουν καλύτερα όταν τις αφήσουμε να αναπτυχθούν στην δική τους μορφή σε σχήμα λόφου. Κάντε ένα οριακό κλάδεμα, αφαιρώντας τα μακριά και προεξέχοντα κλαδιά.
Πηγή: http://www.valentine.gr/azalea_gr.php
Αλοκάσια Wentii (Alocasia Wentii)
Δε βρήκα πληροφορίες κλαδέματος.
Ανθούριο
Δε βρήκα πληροφορίες κλαδέματος.
Γαρδένια
Δε βρήκα πληροφορίες κλαδέματος.
Γεράνι
Αφαιρείτε τα ξεραμένα λουλούδια όσο πιο συχνά μπορείτε ώστε να βοηθήσετε το φυτό να παράγει καινούργια λουλούδια. Η ανθοφορία σταματάει όταν ο καιρός κρυώσει αλλά το πράσινο φύλλωμά τους εξακολουθεί να γεμίζει τον κήπο και τις γλάστρες σας όλο το χειμώνα.
Πηγή: http://www.valentine.gr/geranium_gr.php
Γιασεμί
Μετά το τέλος της ανθοφορίας και για να βοηθήσουμε το φυτό να παράγει ακόμη περισσότερα λουλούδια την επόμενη χρονιά είναι χρήσιμο να κλαδέψουμε το φυτό. Καλό θα ήταν το κλάδεμα να γίνει σε δύο φάσεις: το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα και αφού σταματήσει να ανθίζει φροντίστε να αφαιρέσετε όλα τα ξερά λουλούδια της προηγούμενης χρονιάς ενώ νωρίς την άνοιξη, μόλις περάσουν τα μεγάλα κρύα, κλαδέψτε λίγο πιο δραστικά τα κλαδιά του έτσι ώστε να ελέγξετε τόσο το μέγεθος όσο και το σχήμα του.
Πηγή: http://www.valentine.gr/jasminum_gr.php
Γιούκα
Δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα.
Πηγή: http://www.valentine.gr/yucca_gr.php
Γλιτσίνια (Γουϊστέρια)
Η γλιτσίνια είναι φυλλοβόλο φυτό κι έτσι με τα πρώτα κρύα θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα της. Το χειμώνα, θα μείνει ένα σύμπλεγμα από ξύλινα κλαδιά που δεν θα σας θυμίζει καθόλου το πλούσιο φυτό που βλέπατε όλο το καλοκαίρι. Μην το κλαδέψετε όμως ούτε το φθινόπωρο ούτε το χειμώνα. Είναι προτιμότερο να κλαδέψετε την άνοιξη, λίγο πριν την ανθοφορία και αφού έχουν ήδη σχηματισθεί τα μπουμπούκια, έτσι ώστε να βλέπετε ακριβώς τι κόβετε αφού πριν την εμφάνιση των μπουμπουκιών όλα τα κλαδιά της φαίνονται ξερά.
Μία πρακτική οδηγία κλαδέματος που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το φυτό υπό έλεγχο αλλά και να του δώσετε ένα περιποιημένο σχήμα, είναι να διατηρείτε τα πιο χοντρά κλαδιά που βγαίνουν από τον κεντρικό κορμό και να τα δένετε οριζόντια, όπως φαίνεται στο σχήμα. Αφήνετε περίπου 10-15 εκατοστά σκέτου κορμού (κόβοντας όλα τα μικρά κλαδάκια που εμφανίζονται σε αυτό το διάστημα) μέχρι τα επόμενα κλαδιά που θα πρέπει επίσης να δέσετε οριζόντια. Επίσης, πάντα να αφαιρείτε τις μικρές παραφυάδες που φυτρώνουν στο χώμα, δίπλα ακριβώς από τον κορμό ώστε το φυτό να διοχετεύει την ενέργειά του στο να αναπτυχθούν τα μεγάλα κλαδιά.
Μετά από μερικά χρόνια, με σωστό κλάδεμα και περιποίηση, η βεράντα σας θα μπορούσε να φαίνεται τόσο όμορφη.
Πηγή: http://www.valentine.gr/wisteria_gr.php
Δράκαινα
Αν η δράκαινά σας κατοικεί στο μπαλκόνι σας, μεταφέρετέ την μέσα στο σπίτι τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα γιατί η παγωνιά θα την «κάψει». Το φυτό σας μπορεί να επιζήσει γιατί συνήθως καταστρέφονται μόνο τα φύλλα του και όχι ο κορμός ή οι ρίζες του. Σε τέτοια περίπτωση κόψτε το κατεστραμμένο μέρος του φυτού, δηλαδή όλα τα φύλλα και τον κορμό σε όσο ύψος αυτός είναι μαλακός στην αφή και περιμένετε μέχρι να δείτε καινούργια «ματάκια» να ξεφυτρώνουν στο πλάι του κορμού, κάτω ακριβώς από το σημείο που τον κόψατε. Εχετε στο νου σας ότι οι δράκαινες έχουν γενικά αργή ανάπτυξη γι’ αυτό δείξτε πολύ υπομονή και μην ξεφορτωθείτε το φυτό ως τελειωμένη υπόθεση γιατί το πιθανότερο είναι ότι τελικά θα ανταμειφθείτε.
Πηγή: http://www.valentine.gr/dracaena_gr.php
Ιβίσκος (ο σινικός)
Ο ιβίσκος είναι ένα φυτό με γρήγορη ανάπτυξη και χρειάζεται ετήσιο κλάδεμα για να διαμορφώσουμε το σχήμα του και να διατηρήσουμε το φυτό στους περιορισμένους χώρους του σπιτιού. Κλαδέψτε το φυτό νωρίς την άνοιξη όταν αρχίζει να εμφανίζεται η καινούρια βλάστηση. Για να διαμορφώσουμε τον ιβίσκο σε σχήμα δέντρου θα πρέπει να αφαιρέσουμε του χαμηλούς βλαστούς και να κλαδέψουμε ομοιόμορφα την κορυφή. Και οι ιβίσκοι σε σχήμα θάμνου θα πρέπει επίσης να κλαδεύονται και να αφαιρείται η παραπανίσια βλάστηση. Περιορίστε την ανάπτυξη των βλαστών κόβοντας τους στο 1/3 με 2/3 από το αρχικό τους μήκος. Προσέξτε να κάνετε τις τομές σας πάνω από τα σημεία που τα νέα μάτια εμφανίζονται να στρέφονται προς τα έξω, έτσι η νέα βλάστηση θα αναπτυχθεί μακριά από τον κορμό και όχι κοντά στο κέντρο του φυτού.
Με την κατάλληλη φροντίδα ο ιβίσκος σας θα σας ανταμείψει με πλούσια άνθιση ολόκληρο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Πηγή: http://www.valentine.gr/hibiscus_gr.php
Καλαγχόη
Όταν λοιπόν τα λουλούδια της αρχίσουν να ξεραίνονται κόψτε τα και αφήστε το φυτό να ξεκουραστεί. Αφού κόψετε τα λουλούδια θα πρέπει να αραιώσετε και το πότισμα καθώς το φυτό χρειάζεται λιγότερο νερό σε αυτή τη φάση της ξεκούρασης. Σύντομα θα εμφανιστούν νέα μπουμπούκια και η καλαγχόη σας θα ξανανθίσει. Αυτή η εναλλαγή κύκλων ανθοφορίας και ξεκούρασης θα συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ανεξάρτητα από εποχές.
Πηγή: http://www.valentine.gr/kalanchoe_gr.php
Καλλιστήμων
Δε χρειάζεται κλάδεμα αλλά μην διστάσετε να κλαδέψετε όσο χρειάζεται για να διατηρήσετε το σχήμα και τον όγκο του.
Πηγή: http://www.valentine.gr/callistemon_gr.php
Καμέλια
Για να βοηθήσουμε τις καμέλιες να ανθοφορήσουν τις κλαδεύουμε όταν βρίσκονται σε περίοδο βλάστησης, δηλαδή την άνοιξη και πάντως όχι αργότερα από τα μέσα Ιουνίου. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας και πριν την εμφάνιση των νέων μπουμπουκιών. Ο σωστός τρόπος είναι να αφαιρούμε τους μαραμένους βλαστούς και όσα κλαδιά προεξέχουν από το σχήμα που θέλουμε να έχει το φυτό μας. Επίσης πρέπει να αραιώνουμε τα εσωτερικά κλαδιά για να έχουμε καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Σε φυτά που έχουν χάσει εντελώς το σχήμα τους ή έχουν μεγαλώσει υπερβολικά για τον χώρο που βρίσκονται μπορούμε να κάνουμε ένα βαθύ κλάδεμα. Κατόπι τα ψεκάζουμε αρκετές φορές την μέρα με νερό μέχρι να σχηματιστεί νέα βλάστηση.
Πηγή: http://www.valentine.gr/camellia_gr.php
Κέντια
Οι κέντιες, όπως και όλα τα φοινικοειδή, δεν κλαδεύονται γιατί το σχήμα τους και ο τρόπος ανάπτυξής τους δεν το επιτρέπουν.
Πηγή: http://www.valentine.gr/kentia_gr.php
Κέστρο (Νυχτολούλουδο)
Αν θέλετε να κλαδέψετε το νυχτολούλουδο, κυρίως για να ελέγξετε το σχήμα του, θα πρέπει να το κάνετε νωρίς την άνοιξη πριν αρχίσει να εμφανίζεται νέα ανάπτυξη ή το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας. Αν κλαδέψετε την άνοιξη, να είστε λίγο προσεκτικοί γιατί τα λουλούδια εμφανίζονται πάνω στους νέους βλαστούς και όχι στα ξυλοποιημένα παλιά κλαδιά. Επομένως, αν έχει αρχίσει η ανάπτυξη νέων κλαδιών καλύτερα να αφήσετε το κλάδεμα για το φθινόπωρο. Γενικά το κέστρο θα επωφεληθεί από ένα βαθύ κλάδεμα καθώς πέρα από το να ελέγχει το σχήμα, το κλάδεμα κυρίως ενισχύει την ανάπτυξή του.
Πηγή: http://www.valentine.gr/cestrum_gr.php
Kρότων
Μπορείτε άφοβα να κόβετε τις κορυφές του φυτού προκειμένου να το κάνετε να φουντώσει και να ελέγξετε το σχήμα του. Κλαδέψτε όσο συχνά θέλετε και μην πετάξετε αυτά που κόψατε γιατί οι κρότωνες πολλαπλασιάζονται εύκολα. Ένα και μόνο φύλλο μπορεί να βγάλει ρίζες στο νερό (αφού όμως πρώτα το αφήσετε να στεγνώσει και να σταματήσει να βγάζει άσπρο υγρό) και στη συνέχεια να μεταφυτευτεί δημιουργώντας ένα νέο φυτό. Έχετε στο μυαλό σας, όταν κλαδεύετε, ότι το άσπρο υγρό που βγαίνει από τα κομμένα φύλλα ή τα κλαδιά του είναι τοξικό και μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ορισμένων ανθρώπων καθώς και να λεκιάσει τα υφάσματα.
Πηγή: http://www.valentine.gr/croton_gr.php
Κυκλάμινο
Δε βρήκα πληροφορίες κλαδέματος.
Μπέντζαμιν
Ο μπέντζαμιν κάθε άνοιξη πετάει αμέτρητα καινούργια φυλλαράκια και λεπτά κλαδάκια που όμως δεν επιζούν όλα. Κλαδέψτε όσα κλαδάκια ξεραίνονται και αφαιρείτε όλα τα κίτρινα φύλλα έτσι ώστε το φυτό να διοχετεύσει την ενέργειά του στα γερά φύλλα και όχι σε αυτά που έτσι κι αλλιώς θα πέσουν. Από τα κλαδιά που θα κόψετε θα δείτε να βγαίνει ένα άσπρο πηκτό υγρό, σαν κι αυτό που βγάζουν οι παπαρούνες όταν τις κόβουμε. Αποφύγετε την επαφή με αυτό και πλύνετε καλά τα χέρια σας γιατί σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ελαφριά φαγούρα.
Αν ο μπέντζαμιν έχει ψηλώσει περισσότερο από όσο θα θέλατε, κλαδέψτε την κορυφή του. Έτσι, το φυτό θα διοχετεύσει περισσότερη δύναμη στην ανάπτυξη των χαμηλότερων κλαδιών και θα γίνει πιο φουντωτό.
Πηγή: http://www.valentine.gr/benjamin_gr.php
Mπιγκνόνια (Καπένσια)
Την άνοιξη θα πρέπει να το κλαδέψετε ώστε να ελέγξετε το σχήμα του. Μην ανησυχείτε, με τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξής του, πολύ σύντομα θα καλύψει και πάλι κάθε επιφάνεια στην οποία μπορεί να στηριχθεί. Αν θέλετε να διατηρήσετε το ύψος που πήρε την προηγούμενη χρονιά, αφήστε κάποια κεντρικά κλαδιά ανέπαφα αλλά κόψτε όλα τα μικρά παρακλάδια ώστε το φυτό σας να μεγαλώσει γύρω από τα κεντρικά κλαδιά και γρήγορα να τα καλύψει. Έχετε στο μυαλό σας ότι τα λουλούδια εμφανίζονται πάνω στα νέα κλαδιά κι όχι στα ξυλοποιημένα τμήματα του φυτού. Επίσης, αν θέλετε το φυτό σας να έχει πιο συμπαγές σχήμα, κορφολογείτε το συχνά καθόλη την περίοδο της ενεργής ανάπτυξής του. Καθώς το χωνάκι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα μερικών ανθρώπων, φροντίστε να φοράτε γάντια όταν περιποιείστε το φυτό σας (όλα τα μέρη του φυτού μπορεί να είναι τοξικά για ορισμένους ανθρώπους).
Πηγή: http://www.valentine.gr/bignonia_gr.php
Μπουκαμβίλια
Η μπουκαμβίλια είναι ένα φυτό που δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα αλλά και που δεν χρειάζεται να φοβάστε να κλαδέψετε. Μπορείτε να την κλαδέψετε όποια στιγμή του χρόνου θέλετε. Νέα κλαδιά θα πετάξουν όμως μόνο όταν ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει την άνοιξη. Μην ανησυχήσετε λοιπόν αν μετά το φθινοπωρινό σας κλάδεμα δεν δείτε νέα κλαδάκια. Το μόνο κλάδεμα που είναι απαραίτητο είναι να κόψετε τους λεπτούς μίσχους που μένουν αφού πέσουν τα λουλούδια.
Πηγή: http://www.valentine.gr/jasminum_gr.php
Ντιεφενμπάχια
Γενικά, τα φυτά που πωλούνται στα φυτώρια, έχουν ανάγκη από στήριξη καθώς το φύλλωμά τους είναι πολύ πλούσιο ενώ οι μίσχοι τους είναι αδύναμοι και δεν μπορούν να κρατήσουν το βάρος. Ενας καλός τρόπος για να δυναμώσουν οι μίσχοι του φυτού σας είναι είτε να κόβετε τους μίσχους χαμηλά όπως προαναφέραμε είτε να αφαιρείτε τα καινούργια βλαστάρια που εμφανίζονται στο κέντρο της γλάστρας ώστε να διοχετεύεται η δύναμη του φυτού στα ήδη υπάρχοντα κλαδιά. Αν κλαδέψετε, έχετε στο νου σας ότι όσο περισσότερα φύλλα κόψετε τόσο λιγότερο νερό θα χρειάζεται το φυτό σας και ελέγχετε ακόμα πιο προσεκτικά αν το χώμα είναι στεγνό πριν να ποτίσετε.
Όταν κλαδέψετε μην πετάτε τα κλαδιά που κόψατε γιατί το φυτό πολλαπλασιάζεται συνήθως από κομμένα κλαδιά. Βάλτε τα σε χώμα ή σε νερό μέχρι να βγάλουν καινούργιες ρίζες και μετά φυτέψτε τα σε γλάστρα. Ο πολλαπλασιασμός έχει συνήθως ικανοποιητική επιτυχία κυρίως την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι πριν να πιάσουν οι μεγάλες ζέστες.
Πηγή: http://www.valentine.gr/dieffenbachia_gr.php
Ορτανσία
Δε βρήκα πληροφορίες κλαδέματος.
Παχίρα / Money Tree
Μπορείτε να κόψετε τα φύλλα της όταν γίνουν πολύ μεγάλα για το χώρο σας ή αν απλώς θέλετε να αλλάξετε λίγο το σχήμα του φυτού. Νέα φύλλα θα εμφανιστούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Ακόμα και τα φύλλα που από μόνα τους κιτρινίζουν και πέφτουν θα αντικατασταθούν αμέσως από νέα όμορφα φύλλα.
Πηγή: Πηγή: http://www.valentine.gr/pachira_gr.php
Πλουμέρια
Μπορείτε να κλαδέψετε την πλουμέρια για να ελέγξετε το σχήμα της ή τον όγκο της αν χρειάζεται, και οπωσδήποτε να κόβετε σπασμένα ή άρρωστα κλαδιά για να αποφύγετε τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών στο υπόλοιπο φυτό σας.
Πηγή: http://www.valentine.gr/plumeria_gr.php
Πλουμπάγκο
Το πλουμπάγκο είναι φυλλοβόλο φυτό, μόλις ο καιρός κρυώσει για τα καλά θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του καταλήγοντας σε μία μάζα γυμνών κλαδιών που φαίνονται ξερά. Αυτή είναι και η κατάλληλη εποχή για να το κλαδέψετε καθώς τώρα που βλέπετε τα κλαδιά μπορείτε να ρυθμίσετε το σχήμα του και το ύψος που θέλετε να αποκτήσει την άνοιξη. Κλαδέψτε άφοβα γιατί ακόμα κι αν κόψετε κάτι παραπάνω, η γρήγορη ανάπτυξη του φυτού την άνοιξη θα καλύψει τυχόν λάθη. Ένα ελαφρύ κλάδεμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας θα σας είναι χρήσιμο για να απομακρύνετε τα ξεραμένα λουλούδια και τα ξερά φύλλα, εξ άλλου κόβοντας τις κορυφές το φυτό σας θα “γεμίσει” χαμηλότερα.
Πηγή: http://www.valentine.gr/plumbago_gr.php
Πόθος
Δε βρήκα πληροφορίες κλαδέματος.
Ποϊνσέττια (Αλεξανδρινό)
Δε βρήκα πληροφορίες κλαδέματος.
Ραφίς
Αφαιρείτε τα χαμηλότερα φύλλα όταν αρχίσουν να μαραίνονται και να ξεθωριάζουν. Επίσης, μπορείτε να κόβετε προσεκτικά με ένα ψαλίδι τις άκρες των φύλλων που ξεραίνονται. Καθώς η ραφίς αργεί να μεγαλώσει, κόβετε μόνο ότι είναι πραγματικά απαραίτητο για να μην απογυμνωθεί το φυτό σας.
Πηγή: http://www.valentine.gr/rhapis_gr.php
Σαιντπώλια
Δε βρήκα πληροφορίες κλαδέματος.
Σεφλέρα
Αφαιρείτε τα φύλλα που κιτρινίζουν έτσι ώστε το φυτό σας να μην σπαταλάει πολύτιμη ενέργεια και γυρίζετε τη γλάστρα κάθε φορά που ποτίζετε για να μην «γείρει» το φυτό σας προς την πλευρά απ΄όπου έρχεται το φως.
Αν θέλετε να γίνει το φυτό σας πιο φουντωτό, μπορείτε να κόβετε τις κορυφές των κεντρικών κλαδιών ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο το φύλλωμα των χαμηλότερων κλαδιών. Επίσης αφαιρείτε τις παραφυάδες που βγαίνουν από το χώμα, δίπλα στον κορμό, για να αναπτυχθεί καλύτερα το κεντρικό φυτό. Την άνοιξη, σε κάθε κεντρικό κλαδί θα δείτε μάτια απ΄όπου θα ξεπεταχτούν νέα κλαδάκια. Καλό θα ήταν να δένετε τα κλαδιά της όταν ακόμα είναι μικρά για να πάρουν το σχήμα που εσείς θέλετε καθώς μεγαλώνουν.
Πηγή: http://www.valentine.gr/schefflera_gr.php
Σπαθίφυλλο
Δε βρήκα πληροφορίες κλαδέματος.
Tηλέγραφος (Tradescantia Pallida)
Το υγρό του είναι ελαφρώς τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Αν στάξει πάνω σε ύφασμα δεν βγαίνει ποτέ.
Πηγή: http://www.valentine.gr/tradescantia_pallida_gr.php
Τριανταφυλλιά
Το βασικό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς γίνεται κατά το τέλος του χειμώνα – αρχές της άνοιξης. Στην Αττική γίνεται συνήθως τον Ιανουάριο έως 15 Φεβρουαρίου. Σε ψυχρότερα κλίματα γίνεται λίγο αργότερα. Ένα δεύτερο ποιο ελαφρύ κλάδεμα γίνεται τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου για συμμάζεμα του σχήματος του φυτού και ώθηση σε νέα ανθοφορία το Φθινόπωρο. Οι κανόνες που ακολουθούμε στο κλάδεμα της θαμνώδους τριανταφυλλιάς είναι να αφαιρούμε όσα κλαδιά συγκλίνουν προς το κέντρο του θάμνου (καλός αερισμός), τα γερασμένα, όσα παρουσιάζουν συμπτώματα προσβολών από παράσιτα (κοκκοειδή, κλπ) ή παρουσιάζουν εξελκώσεις και τραυματισμούς και όσα επίσης κλαδιά χαλούν το κανονικό σχήμα του φυτού.
Πηγή: http://www.anthorama.gr/files/kladema.htm
Πώς να κλαδέψετε τις τριανταφυλλιές
Πηγή: http://www.valentine.gr/roses-pruning_gr.php
Πως και πότε κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές
Πηγή: ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ από τις τριανταφυλλιές Αβράμη
Υπομονή (Ο κάκτος των Χριστουγέννων)
Δε βρήκα πληροφορίες κλαδέματος.
Φίκος Lyrata (Ficus Lyrata)
Κλαδέψτε τις κορυφές με κοφτερό κλαδευτήρι (ΠΟΤΕ με μαχαίρι ειδικά πριονωτό) και χαράξτε με ένα κοπίδι κάτω από τα μάτια που θέλετε να διακλαδιστεί. Έτσι το lyrata αποκτάει μια πιο συμπαγή μορφή και το πιο σημαντικό: χωράει στο σπίτι.
Ο χυμός του είναι γαλακτώδης και τοξικός. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα χέρια γι αυτό πλύσιμο με νερό και σαπούνι μετά από την φροντίδα του είναι απαραίτητο.
Πηγή: http://www.valentine.gr/ficus_lyrata_gr.php
Φούλι
Το φούλι έχει την τάση να μεγαλώνει άνισα. Προκειμένου να εξασφαλίσετε ένα πιο συμπαγές σχήμα, θα πρέπει να κλαδεύετε βαθιά το φούλι σας στις αρχές της άνοιξης ή στα τέλη του χειμώνα έτσι ώστε η νέα ανάπτυξη να οδηγήσει σε ένα όμορφο φυτό. Επίσης, αν το φούλι δεν κλαδευτεί αρκετά βαθιά, η ανάπτυξή του θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Αν καλλιεργείτε το φούλι σας σε μορφή χαμηλού θάμνου, προσπαθήστε να αραιώσετε τα κλαδιά εσωτερικά ώστε το φυτό να αερίζεται ικανοποιητικά και να προστατεύεται από ασθένειες.
Πηγή: http://www.valentine.gr/jasminum_sambac_gr.php
Χρυσάνθεμο
Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας κόβετε τα μαραμένα λουλούδια για να βοηθήσετε να διατηρηθούν τα νέα άνθη αλλά και για να φαίνεται το φυτό σας πιο όμορφο.
Όταν πια τα λουλούδια έχουν μαραθεί κόψτε τα και κλαδέψτε το φυτό. Αφαιρέστε τα χαμηλά φύλλα που έχουν ξεραθεί και κόψτε τις κορυφές που μέχρι τώρα είχαν λουλούδια, λίγο πάνω από το σημείο που διακλαδώνεται ο κεντρικός μίσχος. Το φυτό σας βέβαια θα σας φανεί πολύ πιο άσχημο αλλά πολύ γρήγορα θα πετάξει νέα κλαδιά στο σημείο που το κλαδέψατε αλλά και αρκετές παραφυάδες.
Πηγή: http://www.valentine.gr/chrysanthemum_gr.php
Tags: ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ • ΚΛΑΔΕΜΑ • ΚΛΑΔΕΥΩ • ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ • ΦΥΤΑ