Plant characteristics
Plant Type:
- Λαχανικά
Sunlight Requirements (where to plant related to sun)
- Πλήρης Ηλιοφάνεια
Soil Type (type of soil plant needs)
- Έδαφος με Καλή Αποστράγγιση
- Έδαφος με Επαρκή Αποστράγγιση αλλά Υγρό
Climate Type (how tollerant is to frost?)
- Δεν Αντέχει σε Παγετό
Fragrant Plant (do flowers have an aroma?)
- Μη Αρωματικά Λουλούδια
Difficulty Level (how hard is to cultivate this plant?)
- Καλλιεργείται Εύκολα
Καλλιεργώ Παντζάρια
Τα παντζάρια είναι ένα από τα πιο εύγευστα λαχανικά. Το έντονο κόκκινο χρώμα τους είναι αυτό που τα χαρακτηρίζει.
Χρησιμοποιήστε τα παντζάρια ωμά σε σαλάτες, βραστά σε σαλάτες, σε σούπες. Οι ρίζες του παντζαριού φημολογείται ότι έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι ωφέλιμες για την υγεία. Τα πράσινα φύλλα τους είναι ακόμη πιο υγιεινά καθώς περιέχουν μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και ίνες. Δοκιμάστε φύλλα παντζαριού με ελαφρά σάλτσα από λάδι-ξύδι-λίγο μουστάρδα.
Άλλα ονόματα
Λατινικό όνομα: Beta vulgaris subsp. esculenta, Chenopodiaceae Family
Αγγλικό όνομα: Beets
Συμβουλές καλλιέργειας για πατζάρια
Σπορά Παντζαριών
Μπορείτε να φυτέψετε τους σπόρους παντζαριού απευθείας στο χώμα. Για καλύτερα όμως αποτελέσματα, καλό είναι να φυτέψετε τους σπόρους πρώτα σε φυτώριο και στη συνέχεια να τα μεταφυτέψετε.
Σπόροι – Φυτώριο
Τοποθετήστε τους σπόρους των παντζαριών σε βάθος περίπου 1 εκατοστού και σε αποστάσεις 2-3 εκατοστά. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 5 με 12 ημέρες ανάλογα με τις συνθήκες και τη θερμοκρασία.
Μεταφύτευση
Όταν τα σπορόφυτα φτάσουν σε ύψος περίπου τα 5 εκατοστά, μπορείτε να τα μεταφέρετε στο χώρο που θα τα καλλιεργήσετε. Τοποθετήστε τα σε αποστάσεις 7 με 15 εκατοστά. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση, τόσο περισσότερο χώρο θα έχει να αναπτυχθεί ο βολβός του παντζαριού και άρα το παντζάρι θα γίνει μεγαλύτερο.
Τι χώμα χρειάζονται τα παντζάρια
Τα παντζάρια, έχουν μέτριες απαιτήσεις. Για καλύτερα αποτελέσματα, το χώμα θα πρέπει να είναι καλά λιπασμένο με κομπόστ. Ποτίζετε τακτικά. Το ξερό έδαφος, θα αυξήσει τη ζώνωση στο παντζάρι (χλωμοί δακτύλιοι στο παντζάρι). Το ιδανικό pH του εδάφους είναι 6,5 με 7.</p
Μη φυτεύετε τα παντζάρια στο ίδιο μέρος με πατάτες.
Παντζάρι – Θρεπτική αξία
85 gr μαγειρεμένων παντζαριών έχουν μόνο 37 θερμίδες.
Τα παντζάρια είναι καλή πηγή φολλικού οξέως, μαγγανίου και καλίου που ελέγχει την αρτηριακή πίεση, καθώς και β-καροτένιο που βελτιώνει την όραση.
Τα παντζάρια περιέχουν το αντιοξειδωτικό μπετανίνη, που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της LDL (ή κακής χοληστερίνης) που φράσσει τα αγγεία σας.