Αρχική » Άνθρωποι » Γιατί αυξάνει η μυωπία στα παιδιά. Η σχέση με τον κήπο, τον ήλιο και τη φύση, θα σας εκπλήξει!
Μυωπία στα παιδιά. Γιατί αυξάνει.

Γιατί αυξάνει η μυωπία στα παιδιά. Η σχέση με τον κήπο, τον ήλιο και τη φύση, θα σας εκπλήξει!

Μυωπία είναι η πάθηση των οφθαλμών κατά την οποία δεν μπορείς να δεις καθαρά μακριά. Σε μεγάλους βαθμούς μυωπίας μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση ή άλλες σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις.

Από το 2010, παρατηρείτε μία επιδημία μυωπίας στα παιδιά στην Ανατολική και Νότιοανατολική Ασία, αλλά και στην Ευρώπη και στην Αμερική όπου αυξάνονται επίσης με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα ποσοστά των παιδιών που πάσχουν από μυωπία.

80% με 90% των νέων ανθρώπων στην Ανατολική και Νότιοανατολική Ασία πάσχουν από μυωπία. Ένα 10% – 20% έχουν πολύ μεγάλη μυωπία.

Και η πολύ μεγάλη μυωπία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Καθώς ο οφθαλμός παραμορφώνεται και αντί για στρογγυλός γίνεται οβάλ (αυτή είναι η φυσιολογία της μυωπίας), ο αμφιβληστροειδής χιτώνας δεν μπορεί να ακολουθήσει. Έτσι σπάει, καταστρέφεται και επέρχεται η τύφλωση ή πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης.

Οι επιδημία της μυωπίας σε νέους ανθρώπους είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που προβλημάτισε πολλούς ερευνητές ιατρούς σε Ασία και Ευρώπη.

Κάποιοι είπαν ότι οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Αν ένας ή και οι δύο γονείς έχουν μυωπία, τότε και τα παιδιά θα έχουν μυωπία.

Κάποιοι είπαν ότι οφείλεται στην συνεχώς αυξημένη χρήση κινητών τηλεφώνων και οθονών υπολογιστών. Συσκευών που τα παιδιά βλέπουν από κοντά για πολλές ώρες. Τα μάτια συνηθίζουν να βλέπουν μόνον κοντά και δυσκολεύονται να δουν μακριά.

Και όμως η αιτία για την αυξημένη μυωπία είναι αλλού

Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι που αναπτύσσουν μυωπία, δεν βγαίνουν αρκετά έξω. Δεν βλέπουν για αρκετές ώρες την ημέρα ηλιακό φως και ειδικότερα το μπλε φάσμα του ηλιακού φωτός.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας του Αυστραλού οφθαλμίατρου Ian G. Morgan και της πειραματικής επαλήθευσης σε σχολεία στην Taiwan (Ταϊβάν).

Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι που αναπτύσσουν μυωπία, περνούν πάρα πολλές ώρες της ημέρας μέσα σε κτίρια με χαμηλό φωτισμό. Φωτισμό που προσφέρουν οι κλασσικές λάμπες που όλοι χρησιμοποιούμε. Φωτισμό που καμία σχέση δεν έχει με την ένταση και φάσμα του ηλιακού φωτός.

Και κάθονταν μέσα, γιατί μελετούσαν και διάβαζαν πολλές ώρες την ημέρα στην Ασία ή μπροστά στην τηλεόραση και τα παιχνίδια σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τα συστήματα εντατικής μόρφωσης που εφαρμόζονται στις χώρες της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ασίας, οδηγούν τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους να περνούν πολλές ώρες τις ημέρας μπροστά σε ένα βιβλίο, σε έναν υπολογιστή, σε ένα tablet.

Να μην βγαίνουν συχνά έξω. Να μη βγαίνουν στη φύση. Να μην επισκέπτονται τον κήπο του σχολείου. Να μη εκτίθενται στο έντονο φως του ήλιου.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη και σε άλλες δυτικές χώρες όπως η ΗΠΑ. Για αυτό κι εκεί αυξάνονται τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι που έχουν μυωπία.

Αντί να βγουν έξω στον ήλιο, μένουν κλεισμένα μέσα στο σπίτι, βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας παιχνίδια και χαζεύοντας στα κοινωνικά δίκτυα.

Και μέσα στο σπίτι, συνήθως υπάρχει φωτισμός που καμία σχέση δεν έχει με το δυνατό ηλιακό φως.

Συμπέρασμα

Όσο πιο πολλές ώρες περνάνε τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι στη φύση, λουσμένοι από το μεγάλης έντασης ηλιακό φως, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να αναπτύξουν μυωπία.

Μάθετε από νωρίς τα παιδιά και τα εγγόνια σας να βγαίνουν στον κήπο, στη φύση.

Δείξτε τους τα μυστικά και τα θαύματα που τα περιβάλλουν.

Όχι μόνο θα γίνουν σοφότεροι και καλύτεροι άνθρωποι, αλλά θα βλέπουν και καλύτερα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αφορμή για αυτό το άρθρο

Αφορμή για αυτό το άρθρο και τη μικρή έρευνα ήταν το ντοκιμαντέρ “The myopia boom (Η επέλαση της μυωπίας)” που είδα στο ERTFLIX.

Στην περιγραφή του έλεγε:

Η μυωπία έχει φτάσει σε επίπεδα επιδημίας. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν βρει την αιτία αυτού του φαινομένου.

Στην Ανατολική Ασία έχει παρατηρηθεί μια πρωτοφανής αύξηση των κρουσμάτων μυωπίας. Σήμερα, έως και το 90% των Κινέζων εφήβων και νέων έχουν διαγνωσθεί με την πάθηση.

Αντίστοιχα δραματική αύξηση των ανθρώπων με μυωπία εντοπίζεται και σε άλλα μέρη του κόσμου, αγγίζοντας περίπου το 50% των νέων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2050 οι μύωπες θα φτάσουν σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο παγκοσμίως.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η παραμόρφωση του βολβού του ματιού αυξάνει τον κίνδυνο αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, εκδήλωσης καταρράκτη, γλαυκώματος, ή και τύφλωσης. Περίπου το ένα πέμπτο των ατόμων σε φοιτητική ηλικία στην Ανατολική Ασία εμφανίζουν ακραίες μορφές μυωπίας, ενώ οι μισοί από αυτούς αναμένεται να υποστούν ανεπανόρθωτη απώλεια όρασης.

Ως πάσχων από μυωπία από μικρός μου κίνησε το ενδιαφέρον και πραγματικά έμαθα πολλά!

Πηγές

https://www.aaojournal.org/article/S0161-6420(18)30637-7/pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28951126/

https://www.ertflix.gr/docs/the-myopia-boom-i-epelasi-tis-myopias/

Tags: ΗΛΙΟΣΚΗΠΟΣΜΥΩΠΙΑπαιδιάΦΥΣΗ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top