Θέλετε να μάθετε για την καλλιέργεια μηλιάς στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι; Ένα χρήσιμο άρθρο για καλλιεργητικές φροντίδες, εχθρούς, ασθένειες, τροφοπενίες.
Η καλλιέργεια μηλιάς είναι η τέταρτη σε σημασία μετά από εκείνη της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της ροδακινιάς. Η μηλιά έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, είναι φυλλοβόλο και φτάνει μέχρι τα 5-12 μέτρα ύψος, ανθίζει την άνοιξη με λευκά άνθη (αρχικά ροζ) και τα φρούτα της ωριμάζουν το φθινόπωρο, με διάμετρο 5-9 εκ. και σπάνια φτάνουν τα 15 εκ.
Εικόνα 2. Άνθος μηλιάς.
Το μήλο βοηθά στη καύση του λίπους, έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι καλό να καταναλώνεται μετά από γεύμα λόγω ότι συντελεί στον μεταβολισμό του οργανισμού και στη γρηγορότερη πέψη.
Κοινή ονομασία: Μηλιά, οικογένεια Ροδοειδών
Λατινική ονομασία: Malus domestica, οικ. Rosaceae.
Είδη και ποικιλίες μηλιάς
Ανάλογα με το χρώμα, έχουμε τις εξής ποικιλίες:
- κόκκινα μήλα: Red Delicious, Red Chief,
- κίτρινα μήλα: Golden Delicious,
- πράσινα μήλα:Granny Smith και Φιρίκι
Ανάλογα με την εποχή ωρίμανσης, έχουμε:
- τα θερινά μήλα,
- τα μήλα Σεπτεμβρίου, που είναι τα Red Deliciοus και τα Golden και
- τα φθινοπωρινά μήλα, Granny Smith
Για την ποικιλία Golden Delicious καλός επικονιαστής είναι η Red Delicious, ενώ για τη Granny Smith καλός επικονιαστής είναι η Golden Delicious και φυσικά οι μέλισσες.
Κλίμα και έδαφος
Ευδοκιμεί σε δροσερές περιοχές με καλή ηλιοφάνεια, δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 24 βαθμών Κελσίου, και απαιτεί χαμηλές και σταθερές θερμοκρασίες τον χειμώνα. Οι πεδινές περιοχές είναι κατάλληλες για τη παραγωγή κίτρινων και πράσινων μήλων, ενώ στα ορεινά καλύτερα αποτελέσματα έχουν τα κόκκινα μήλα.
Προτιμά τα γόνιμα και βαριά εδάφη, που στραγγίζουν καλά και δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Η περίσσια του ασβεστίου προκαλεί τροφοπενίες στο δένδρο. Κατάλληλο pΗ για την ανάπτυξη της μηλιάς, θεωρείται το 6,2-6,8.
Φύτευση μηλιάς
Για κάποιον που έχει κήπο μπορεί να φυτεύσει μηλιές είτε σε σχήμα τετράγωνου είτε σε γραμμές με απόσταση μεταξύ των δένδρων τα 4-4,5 μέτρα.
Σε σχήμα τετράγωνου κατάλληλο υποκείμενο είναι το Malling Merton 111, ενώ σε γραμμές είναι τα Malling 27 ή 29 ή 26 και Budagovsky 490.
Κλάδεμα μηλιάς
Γίνεται τον χειμώνα, πριν την αρχή της νέας βλάστησης. Αφαιρούμε τα άρρωστα ή μικρά κλαδιά και κρατάμε τα πιο δυνατά, που θα αποδώσουν και την άνοιξη τους νέους βλαστούς. Γερασμένα και αδύνατα δένδρα κλαδεύονται αυστηρά, ενώ τα νεαρά ελαφρότερα. Προσοχή: σε περίπτωση που έχετε αρκετούς καρπούς χρειάζεται αραίωμα μετά τον Ιούνιο, είτε με το χέρι είτε με κάποια χημική ουσία αλλά είναι καλύτερα με το χέρι.
Άρδευση μηλιάς
Η μηλιά είναι δένδρο που ανέχεται την υγρασία αλλά και την απαιτεί ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χρειάζεται περίπου 1000 mm νερού τον χρόνο. Τη μισή από τη ποσότητα που χρειάζεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, δηλαδή τα 500 mm, την καταναλώνει τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αν το έδαφος/χώμα στη γλάστρα είναι ελαφρύ-αμμώδες, πρέπει να ποτίζουμε πιο αραιά. Γενικά, η μηλιά “αποθηκεύει” νερό και για την επόμενη βλαστική περίοδο. Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα.
Για εσάς που έχετε κήπο, ευνοεί να φτιάξετε ανάχωμα γύρω από τη βάση του κορμού, σε απόσταση 50 εκ. Επίσης, αν έχετε 2- 3 δένδρα στη σειρά, μπορείτε να φτιάξετε αυλάκια 2-3 παράλληλα και ανάμεσα από τα δένδρα. Όπου υπάρχει η δυνατότητα για τεχνητή βροχή είναι ότι καλύτερο, αφού έχουμε καλύτερη κατανομή του νερού.
Προσοχή: Η στάγδην άρδευση μπορεί να έχει μικρότερο κόστος αλλά αυξάνει τη συγκέντρωση αλάτων στο έδαφος και η μηλιά είναι ευαίσθητη στα άλατα.
Καλλιέργεια μηλιάς σε γλάστρα
Η ποικιλία Red Spour είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία μηλιάς για καλλιέργεια σε γλάστρα. Ανθίζει με ελαφρά αρωματισμένα άνθη Μάιο με Ιούνιο και καρποφορεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Η γλάστρα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, 50 εκ. * 50 εκ.* 50 εκ. Ο όγκος της είναι 125 λίτρα και το ύψος του δένδρου θα φτάσει μέχρι 1,50 μέτρα. Το εμβαδόν της γλάστρας είναι 0,25 τ.μ., οπότε το άζωτο που χρειάζεται για αυτό τον εμβαδόν είναι 6,25 γραμ. πριν την άνθηση, γύρω στον Μάρτη, ενώ η ποσότητα φωσφόρου είναι στα 1,25 γραμ. Το λίπασμα αρχικά σκορπίζεται σε όλη την επιφάνεια της γλάστρας και στη συνέχεια παραχώνεται 3-4 εκατοστά και σε απόσταση 5-7 εκατοστά από τον κορμό του δένδρου.
Προσοχή: Ο φώσφορος και το κάλιο ενσωματώνονται σε βάθος 15-20 εκατοστά.
Λίπανση μηλιάς
Στη μηλιά κάθε χρόνο εφαρμόζεται αζωτούχος λίπανση, λίπασμα που περιέχει κάλιο εφαρμόζεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, ενώ λίπασμα που περιέχει φώσφορο δεν εφαρμόζεται ποτέ ή πολύ αραιά. Τα υπόλοιπα στοιχεία, Fe, Mg, Mn, Zn, B εφαρμόζονται όταν παρουσιαστεί έλλειψη τους.
Άζωτο είναι απαραίτητο από τα τέλη Μαρτίου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όπου η λίπανση γίνεται μέσω του νερού της άρδευσης. Τις μέρες που έχει καύσωνα, δεν λιπαίνουμε. Το λίπασμα δεν πρέπει να εφαρμόζεται μόνο γύρω από τον κορμό του δέντρου αλλά και λίγο πιο μακριά, δεδομένου ότι οι ρίζες αναπτύσσονται σχεδόν 1,5 φορές του ύψους του δέντρου. Κατάλληλο λίπασμα για τη μηλιά είναι το κοκκώδες βιολογικό λίπασμα POKON, που παρέχει θρεπτικά στοιχεία και βοηθάει και τους καρπούς.
Ένας κανόνας εφαρμογής λίπανσης στη μηλιά, που στηρίζεται στην ηλικία είναι ο παρακάτω:
Ηλικία δένδρου(έτη) | Άζωτο (Ν) | Φώσφορος (Ρ) | Κάλιο (Κ) |
---|---|---|---|
1 | 24 γραμ. | – | – |
2 | 24 γραμ. | 5 γραμ. | 30 γραμ. |
3 | 48 γραμ. | 10 γραμ. | 60 γραμ. |
4 | 72 γραμ. | 20 γραμ. | 60 γραμ. |
5 | 98 γραμ. | 20 γραμ. | 120 γραμ. |
Το κάλιο συμβάλει στη ποιότητα των καρπών. Σε ελαφρύ έδαφος είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται το θειϊκό κάλιο, ενώ σε βαριά εδάφη το νιτρικό κάλιο.
Συνήθεις τροφοπενίες που παρουσιάζει η μηλιά
Οι συνήθεις τροφοπενίες που παρουσιάζει η μηλιά είναι:
1) Τροφοπενία σιδήρου (Fe), όπου χαρακτηριστικό είναι η μεσονεύρια χλώρωση στα φύλλα.
Εικόνα 3. Τροφοπενία σιδήρου σε φύλλα μηλιάς.
Διορθώνεται σχετικά εύκολα, με εφαρμογή στο έδαφος καραμπογιάς ( FeSO4) ή με χηλική μορφή όπως είναι το sequestren.
2) Τροφοπενία ψευδαργύρου ( Zn), χαρακτηριστικό της είναι η μικροφυλλία, η μικροκαρπία και το “γύμνωμα” των βλαστών από φύλλα. Ψεκάζουμε το δένδρο με 3-5% ZnSO4 κατά τη χειμερινή περίοδο πριν το κλάδεμα ή εφαρμόζουμε στο έδαφος χηλικό σίδηρο.
3) Τροφοπενία βορίου (Β), τα συμπτώματα της έλλειψης αυτής είναι ιδιαίτερα εμφανή στους καρπούς, με τη μορφή του σχισίματος και κηλίδων που έχουν την υφή του φελλού. Τα φύλλα μερικές φορές είναι υπερβολικά παχιά και εύθραυστα.
Εικόνα 4. Τροφοπενία βορίου στο εσωτερικό του μήλου.
4) Τροφοπενία μαγγανίου (Mn), η περίπτωση έλλειψης του αντιμετωπίζεται κυρίως με διαφυλλικούς ψεκασμούς με θειϊκό μαγγάνιο 1% ή με χημικές μορφές του στοιχείου. Τα χημικά σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται πολύ νωρίς την άνοιξη ή μετά τη πτώση των πετάλων.
Εικόνα 5. Τροφοπενία μαγγανίου σε καρπούς μήλου.
5) Τροφοπενία μαγνησίου (Mg), η έλλειψη του μαγνησίου προκαλεί νεκρώσεις στα ώριμα και αναπτυγμένα φύλλα με καφέ ή μελανό χρώμα και οδηγεί στη φυλλόπτωση.
Εικόνα 6. Τροφοπενία μαγνησίου στη κάτω πλευρά φύλλου μηλιάς.
Εχθροί της μηλιάς
Η μηλιά παρόλο που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο έχει αποκτήσει πολλούς εχθρούς και ασθένειες που προκαλούν ζημιά τόσο στον καρπό όσο και στα άλλα μέρη του δένδρου.
Καρπόκαψα ή σκουλήκι των μήλων
Η Καρπόκαψα ή σκουλήκι των μήλων, προκαλεί μεγάλες ζημιές στους καρπούς, η προνύμφη τρέφεται από το εσωτερικό του καρπού και τελικά τον καταστρέφει. Είναι ο πιο σοβαρός εχθρός των μήλων και οι προσβεβλημένοι καρποί ή πέφτουν πρόωρα ή είναι ακατάλληλοι για τροφή.
Εικόνα 7. Προνύμφη της καρπόκαψας εξέρχεται από τον καρπό, αφού έχει κάνει τη ζημιά.
Εικόνα 8. Ενήλικο καρπόκαψας.
Καταπολέμηση της καρπόκαψας: Τα ενήλικα της καρπόκαψας εμφανίζονται αρχικά Απρίλιο-Μάιο και ξανά μετά τον Ιούλιο.
Για χημική καταπολέμηση συνίσταται χειμερινός ψεκασμός των δέντρων με ορυκτέλαιο ενισχυμένο με δινιτροκρεζόλη ή υδατοαιωρήσιμα σκευάσματα δινιτροκρεζόλης.
Κατάλληλα γεωργικά εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας είναι:
Laser 48 SC: διασυστηματικό εντομοκτόνο που δρα στο νευρικό σύστημα των εντόμων με κατασταλτική ιδιότητα. Εφαρμόζεται με ψεκασμό του φυλλώματος με την εμφάνιση των πρώτων εντόμων. Η ποσότητα για ένα δένδρο μηλιάς είναι 0,2-0,3 ml/lt νερού. Επαναλαμβάνουμε μετά από 7-14 ημέρες και το χρησιμοποιούμε το πολύ έως 3 φορές μέσα στη καλλιεργητική περίοδο.
Calypso 180 OD και Calypso 48 SC: διασυστηματικά εντομοκτόνα με προληπτική και κατασταλτική δράση. Επειδή ανήκουν στην ίδια ομάδα εντομοκτόνων, δε χρησιμοποιούνται ποτέ ταυτόχρονα ή στην ίδια καλλιέργεια. Για την εφαρμογή του Calypso 180 OD, διαλύουμε 0,5-0,65 ml σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πολύ μέχρι 2 φορές και με μεσοδιάστημα εφαρμογών 14-21 ημερών. Το Calypso 48 SC εφαρμόζεται ως εξής: 0,2 ml/lt νερού και η επανάληψη γίνεται μετά από 14 ημέρες. Μπορεί να εφαρμοσθεί μέχρι 3 φορές στη καλλιέργεια.
Onore 240 SC:κατά την εμφάνιση των πρώτων προσβολών, διαλύουμε 0,4 ml σε ένα λίτρο νερού και ψεκάζουμε τα φύλλα του δέντρου. Μπορεί να εφαρμοσθεί πάλι ύστερα από 14-21 ημέρες.
Runner 240 SC: ακριβώς τα ίδια με το Onore 240 SC. Προσοχή: τα δύο τελευταία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν έχει ήδη εφαρμοσθεί στη καλλιέργεια το εντομοκτόνο Mimic, λόγω ότι περιέχουν την ίδια δραστική ουσία.
Steward 30 WG: εντομοκτόνο το οποίο δρα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του εντόμου και τα έντομα σταματούν κάθε κίνηση και πρόσληψη τροφής και θανατώνονται μέσα σε 24-60 ώρες. Εφαρμόζεται μέχρι 3 φορές, με μεσοδιάστημα εφαρμογών 10-14 ημέρες και η ποσότητα είναι 0,165 ml/lt νερού για κάδε δένδρο.
Affirm 095 SG: είναι μη διασυστηματικό εντομοκτόνο, τα έντομα το καταπίνουν, παραλύουν και τελικά πεθαίνουν. Διαλύουμε 2-2,5 ml σε λίτρο νερού και ψεκάζουμε. Εφαρμόζεται μέχρι 3 φορές στο δέντρο μας.
Κατάλληλο καρβαμιδικό είναι το Methomyl, το οποίο, εκτός από τις προνύμφες, σκοτώνει και τα έμβρυα των εντόμων.
Πυρεθροειδή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μηλιά είναι τα: Bifenthrin, L- cyalothrin, Cyfluthrin, Fenpropathrin, Flucithrinate και Fluvalinate. Προσοχή: τα πυρεθροειδή δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παραπάνω από δύο φορές τον χρόνο. Όλα τα παραπάνω εντομοκτόνα σκοτώνουν και ενήλικα άτομα του εντόμου.
Ανασταλτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται εναντίον της καρπόκαψας είναι οι: Diflubenzuron, Fenoxycarb, Hexaflumuron, Teflubenzuron και Triflumuron. Οι ουσίες αυτές σκοτώνουν και τα αυγά και τις προνύμφες του εντόμου, εκτός από το Fenoxycarb το οποίο δρα κυρίως ως ωοκτόνο.
Επίσης, αν έχουμε στον κήπο μας 3-4 δέντρα μηλιάς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις παγίδες, οι οποίες περιέχουν φερομόνη (ελκυστικό εντόμων) και παρεμποδίζεται η σύζευξη. Κρεμάμε μια παγίδα σε κλαδί πάχους 2 εκατοστών περίπου στο 1/3 του ύψους του δέντρου. Η εφαρμογή των παγίδων γίνεται μόλις εμφανιστούν τα πρώτα έντομα και επαναλαμβάνεται άλλη μια φορά σε διάστημα 150 ημερών. Τέτοιο σκεύασμα είναι το Checkmate CM-XL.
Για βιολογική καταπολέμηση υπάρχουν τα σκευάσματα: Carpovirusine, Decyde, Granupom, Madex και Virin- Gyap. Τα σκευάσματα αυτά περιέχουν ιό γρανούλωσης (GV) και έχει καταπολεμηθεί ικανοποιητικά η καρπόκαψα σε μηλιές και αχλαδιές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Όσες προνύμφες φάνε ψεκασμένη φυτική επιφάνεια πεθαίνουν σε περίπου 48 ώρες. Χρειάζονται συνήθως 2 ψεκασμοί, που να απέχουν 12-15 μέρες.
Ρόδινη αφίδα της μηλιάς
Η ρόδινη αφίδα της μηλιάς προσβάλει κυρίως τη μηλιά και δευτερευόντως τη κυδωνιά. Εμφανίζεται πολλές φορές το έτος και βρίσκεται στη κάτω επιφάνεια των φύλλων. Προκαλεί παραμόρφωση των φύλλων και εκκρίνει τοξίνες που προκαλούν παραμόρφωση των καρπών.
Εικόνα 9. Ενήλικο άτομο της αφίδας.
Για χημική καταπολέμηση προτείνονται:
Actara 25 WG: εντομοκτόνο το οποίο εφαρμόζεται με ψεκασμό στα φύλλα ή στο πότισμα των ριζών. Οι ψεκασμοί να μη γίνονται κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας ή όταν αναμένεται να βρέξει στις επόμενες 4 ώρες. Η διάρκεια προστασίας είναι 21 ημέρες για ψεκασμό φυλλώματος και 30-45 ημέρες για εφαρμογή από το έδαφος. Εφαρμόζεται 1-2 φορές ανά καλλιεργητική περίοδο και η ποσότητα είναι 0,2-0,25 ml/lt νερού.
Τα Calypso 180 OD και Calypso 48 SC, τα οποία αναφέρθηκαν και παραπάνω, είναι κατάλληλα και για την αφίδα, ακριβώς με την ίδια δοσολογία.
Το Dantop 50 WG εφαρμόζεται 1 φορά τον χρόνο, 0,15 ml/lt νερού και ψεκάζουμε τα φύλλα όταν ο καρπός έχει φτάσει περίπου το 70% του τελικού μεγέθους του. Δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν παρατηρούνται μέλισσες κοντά στη μηλιά μας να είναι σε φάση έντονης κινητικότητας, όταν η μηλιά είναι έτοιμη να ανθίσει και όταν σε κάθε φύλλο υπάρχουν 4 αφίδες και πάνω. Αν κάποιος έχει μικρό κήπο με μηλιές, αφού ψεκάσει, δεν πρέπει να πλησιάσει τη ψεκασμένη περιοχή για 48 ώρες.
Για βιολογική καταπολέμηση υπάρχουν φυσικοί εχθροί της αφίδας, όπως είναι η πασχαλίτσα και το αρπακτικό Orius sp.
Νάρκη
Η Νάρκη προκαλεί ζημιές στα φύλλα και εκτός της μηλιάς, προσβάλει την αχλαδιά και την κυδωνιά.
Εικόνα 10. Ενήλικο του εντόμου Νάρκη
Εικόνα 11. Προσβεβλημένο φύλλο από νάρκη.
Για χημική καταπολέμηση συνίσταται:
Το Calypso 48 SC, με 0,2 ml/lt νερού.
Το Laser 48 SC, με ποσότητα 0,2-0,3 ml/lt νερού και ψεκάζουμε στα φύλλα.
Τα Onore 240 SC και Runner 240 SC, εφαρμόζονται ακριβώς το ίδιο όπως και στην καρπόκαψα, ίδια ποσότητα, ίδιο μεσοδιάστημα εφαρμογών.
Τα σκευάσματα: Karate Zeon 10 CS, Kusti 2,5 WG, Sentinel 2,5 WG. Αυτά ανήκουν όλα στην ομάδα των πυρεθρίνων και είναι αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της νάρκης. Εφαρμόζονται όταν παρατηρούνται οι πρώτες προσβολές και η δοσολογία είναι 0,1ml/lt, 0,4 ml/lt και 0,4 ml/lt αντίστοιχα
Τα σκευάσματα: Mospilan 20 SP και Profil 20 SG. Ανήκουν στην ίδια κατηγορία, ψεκάζουμε τα φύλλα, η διάρκεια δράσης τους είναι 14-21 ημέρες και η ποσότητα και για τα δύο είναι 0,25-0,375 ml/lt νερού ανά δένδρο.
Ανθονόμος της μηλιάς
Ο Ανθονόμος της μηλιάς εκτός της μηλιάς προσβάλει και την αχλαδιά αλλά σε μικρότερο βαθμό. Προκαλεί σοβαρή ζημιά όταν ο πληθυσμός του είναι μεγάλος, όπου κατατρώγει τα άνθη και μπορεί να μηδενίσει τη καρποφορία.
Εικόνα 12. Άτομο του ανθονόμου.
Εικόνα 13. Προνύμφη του ανθονόμου σε άνθος.
Για χημική καταπολέμηση χρησιμοποιείται οργανικό συνθετικό εντομοκτόνο το οποίο κατά κανόνα είναι αρκετό. Αν ο καιρός είναι ψυχρός, ίσως χρειαστεί ένας επαναληπτικός ψεκασμός 1-2 εβδομάδες αργότερα.
Ξυλοφάγα έντομα – σέζια, κόσσος, ζεύζερα
Τα ξυλοφάγα έντομα αυτά που κάνουν ζημιά στη μηλιά είναι η σέζια, ο κόσσος και η ζεύζερα. Οι προνύμφες τους ανοίγουν στοές στον κορμό και στα κλαδιά των δένδρων. Τα μέρη του δένδρου αδυνατίζουν και σπάνε.
Εικόνα 14. Ενήλικο θηλυκό της σέζια.
Εικόνα 15. Προνύμφη της σέζια.
Η καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου είναι αρκετά δύσκολη, λόγω του αυξημένου πληθυσμού, απαιτούνται πολλοί ψεκασμοί για τη θανάτωση του εντόμου. Ψεκασμοί γίνονται στον κορμό και στους βραχίονες της μηλιάς, ανά 3 εβδομάδες περίπου, με οργανοφωσφορούχα εντομοκτόνα που περιέχουν τη δραστική ουσία Chlorpyrifos, ξεκινώντας από τον Μάιο. Σε περίπτωση που το δέντρο μας έχει ύψος μέχρι 1,5 μέτρα, τότε μπορούμε να ψεκάσουμε το κορμό με μίγμα θερινού ορυκτελαίου και parathion ή να κάνουμε επάλειψη με βούρτσα που έχουμε βουτήξει σε λιπαντικό έλαιο αυτοκινήτων, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η επέμβαση αυτή δρα προληπτικά για την επόμενη χρονιά.
Εικόνα 16. Ενήλικο άτομο του κόσσου.
Εικόνα 17. Η προνύμφη του κόσσου είναι χαρακτηριστική λόγω των χρωμάτων της.
Η παρουσία της προνύμφης προδίδεται από τα κοκκινωπά αποχωρήματά της, που συγκεντρώνονται σαν σκόνη στη βάση του κορμού.
Για χημική καταπολέμηση υπάρχει χειμερινός πολτός, το Νιτροφάρμ, όπου στην ουσία καταπολεμάτε η προνύμφη. Σε περίπτωση που έχετε ρίξει θείο ή θειασβέστιο, δεν πρέπει το χειμερινό λάδι να εφαρμοστεί 30 μέρες πριν και μετά του θείου. Η δοσολογία είναι 15-20 ml/lt νερού και ψεκάζουμε τον κορμό και τα κλαδιά, από τον λήθαργο μέχρι και πριν φουσκώσουν οι οφθαλμοί.
Τελευταίο ξυλοφάγο έντομο είναι η ζεύζευρα, η οποία προσβάλει και την αχλαδιά και την ελιά. Είναι σοβαρός εχθρός της μηλιάς και μια μόνο προνύμφη μπορεί να ξεράνει δέντρο 3 ετών. Σε δέντρα μεγαλύτερης ηλικίας ξεραίνονται ολόκληροι βραχίονες.
Εικόνα 18. Ενήλικο του εντόμου ζεύζερα.
Εικόνα 19. Προνύμφη ζεύζερα σε βλαστό.
Προληπτικά, μπορούμε να κάνουμε τα εξής: να ψεκάσουμε τον κορμό και τα κλαδιά το καλοκαίρι με οργανοφωσφορούχα εντομοκτόνα, ανά 15 ημέρες, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Επίσης, συνιστάται η ασβεστόχριση του κορμού και των κλαδιών όπου περιορίζει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των αυγών. Τέλος, υπάρχουν αντιπρονυμφικά σπίρτα που εκλύουν ασφυκτικό αέριο για το φράξιμο των στοών ή να χρησιμοποιήσουμε πηλό ή κάποιο άλλο υλικό.
Για χημική καταπολέμηση, αποτελεσματικός είναι ο ψεκασμός με μίγμα 750 ml νερού, 250 ml γαλακτωματοποιήσιμου πολυβουτανίου και 1 γραμμάριο Chlorpyrifos. H έξοδος καστανού υγρού από τη στοά, δείχνει ότι η προνύμφη θανατώθηκε.
Για βιολογική καταπολέμηση, μπορούμε σε κάθε στοά να εισάγουμε βαμβακερά φυτίλια εμποτισμένα με υδατικό αιώρημα που περιέχει τον εντομοπαθογόνο νηματώδη Steinernema carpocapsae.
Υπονομευτής της μηλιάς
Ο Υπονομευτής της μηλιάς προσβάλει κυρίως τη μηλιά. Τη ζημιά την κάνουν οι προνύμφες, οι οποίες κινούνται μαζικά και εμφανίζονται στα μέσα του Απρίλη.
Εικόνα 20. Ενήλικο του υπονομευτή της μηλιάς.
Εικόνα 21. Φωλιά με προνύμφες υπονομευτή της μηλιάς στη κορυφή βλαστού μηλιάς.
Για βιολογική καταπολέμηση του υπονομευτή υπάρχει το εντομοκτόνο Bactecin 0,2 DP, το οποίο δρα κατά των προνυμφών. Δεν συνδυάζεται με κάποιο άλλο φάρμακο. Εφαρμόζεται στα φύλλα της μηλιάς και για έναν κήπο 10τ.μ. απαιτούνται συνολικά 18-22 γραμμάρια σκόνης.
Φυλλορύκτης της μηλιάς
Ο Φυλλορύκτης της μηλιάς είναι μια μικρή πεταλούδα που το μήκος της κυμαίνεται στα 10-16 εκατοστά. Προσβάλει μηλιά και κερασιά. Δραστηριοποιείται την άνοιξη, όταν αναπτυχθούν τα πρώτα φύλλα της μηλιάς και αρχικά η οπή έχει χρώμα κίτρινο και στη συνέχεια καστανό.
Εικόνα 22. Ενήλικο του φυλλορύκτη.
Εικόνα 23. Προνυμφική στοά φυλλορύκτη σε φύλλο μηλιάς.
Για χημική καταπολέμηση κατάλληλα σκευάσματα είναι τα Calypso 180 OD και Calypso 48 SC (βλέπε Καρπόκαψα).
Ματόψειρα ή Αιματόψειρα ή Βαμβακάδα της μηλιάς
Η Ματόψειρα ή Αιματόψειρα ή Βαμβακάδα της μηλιάς προσβάλει βλαστούς, κλαδιά, κορμό αλλά και τις ρίζες μέχρι και 25 εκατοστά.
Εικόνα 24. Ενήλικα άτομα της βαμβακάδας.
Εικόνα 25. Αποικία του εντόμου βαμβακάδας σε βραχίονα μηλιάς.
Για χημική καταπολέμηση και μάλιστα κατάλληλο για ερασιτεχνική χρήση είναι το Admiral 10 EC. Ψεκάζουμε τα φύλλα, πριν την άνθιση, αφού έχουμε διαλύσει 0,3 ml σε ένα λίτρο νερό. Πριν τον ψεκασμό, πρέπει τα κλαδιά και η βάση του κορμού να είναι μούσκεμα, οπότε ποτίζουμε.
Για βιολογική καταπολέμηση, τα τελευταία χρόνια, έχει εισαγάγει την αφίδα Aphelinus mali που είναι φυσικός εχθρός της βαμβακάδας και περιορίζει σε ανεκτά επίπεδα τον πληθυσμό της.
Ασθένειες της μηλιάς
Φουζικλάδιο της μηλιάς
Το Φουζικλάδιο της μηλιάς είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια για τη μηλιά. Προσβάλει καρπούς και φύλλα. Ο φλοιός του καρπού νεκρώνεται και στο τέλος παραμορφώνεται. Ποικιλίες ανθεκτικές στο φουζικλάδιο είναι οι Prima και Priscilla.
Εικόνα 26. Συμπτώματα σε καρπούς μηλιάς από τον μύκητα Φουζικλάδιο της μηλιάς.
Εικόνα 27. Κηλιδώσεις σε φύλλο μηλιάς από προσβολή του μύκητα Φουζικλάδιο της μηλιάς.
Για χημική καταπολέμηση είναι τα εξής:
Bellis WG, το οποίο είναι μυκητοκτόνο με προληπτική και θεραπευτική δράση. Η δοσολογία του είναι 0,5-0,8 γραμμάρια ανά λίτρο νερό ανά δένδρο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πολύ μέχρι 3 φορές μέσα στη καλλιεργητική περίοδο.
Flint Plus: ψεκάζουμε τα φύλλα, διαλύουμε 0,125 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό και ο μέγιστος αριθμός εφαρμογών είναι 2 με μεσοδιάστημα 8 ημερών. Οι δραστικές ουσίες που περιέχει είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Αφού ψεκάσουμε το δένδρο μας, δεν το πλησιάζουμε για 48 ώρες.
Τα σκευάσματα Delan 50 SC και Delan 70 WG: δρουν προστατευτικά και θεραπευτικά για το φουζικλάδιο. Δεν διασπώνται εύκολα και για αυτό εφαρμόζονται σε μικρές δόσεις. Συγκεκριμένα, το Delan 50 SC, πριν την άνθηση διαλύουμε 1,2 ml/lt νερού και ψεκάζουμε τα φύλλα και μετά την άνθηση διαλύουμε 0,75 ml/lt νερού. Το Delan 70 WG χρησιμοποιείται ως εξής: πριν την άνθηση εφαρμόζουμε με ψεκασμό 0,8 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό και μετά την άνθηση 0,5 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό.
Το Maccani WG: εφαρμόζεται με ψεκασμό του φυλλώματος, με δοσολογία 1,25-2,5 γραμμάρια/λίτρο. Μέγιστος αριθμός εφαρμογών: 3.
Stroby 50 WG: η αποτελεσματικότητα του δεν επηρεάζεται από ενδεχόμενη βροχόπτωση για 2 ώρες από την εφαρμογή του. Απαιτούνται 0,2 γραμμάρια φαρμάκου για έναν κήπο 10 τ.μ., όπου ψεκάζουμε τα φύλλα. Μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι και 4 φορές με μεσοδιάστημα 12-14 ημερών
Τα Systhane 12 EC, Systhane 20 EW, Systhane 24 EC, Systhane 4,5 EW, Systhane 6 SC: μυκητοκτόνα με προστατευτική και θεραπευτική δράση. Μικρή δόση εφαρμόζεται προληπτικά και μεγάλη θεραπευτικά.
Ωίδιο της μηλιάς
Το Ωίδιο της μηλιάς προσβάλει φύλλα και βλαστούς αλλά αποτελεί πρόβλημα για ορισμένες ποικιλίες όπως είναι η Jonathan, η Rome Beauty, η Baldwin και άλλες.
Εικόνα 28. Ωίδιο σε φύλλο μηλιάς.
Εικόνα 29. Ωίδιο σε καρπό μήλου.
Για χημική καταπολέμηση υπάρχουν:
Fluidosoufre 99 DP: είναι σε μορφή σκόνης, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ σε θερμοκρασία πάνω από 28 βαθμούς Κελσίου, τα δένδρα παρουσιάζουν εγκαύματα. Σε έναν κήπο 10 τ.μ. χρειάζονται από 20 έως 35 γραμμάρια σκόνης, τα οποία απλώνουμε στα φύλλα. Η εφαρμογή του φαρμάκου ξεκινάει από την ανθοφορία μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, κάθε 10-12 ημέρες. Για μια γλάστρα μεγάλης διαμέτρου απαιτούνται 2-3 γραμμάρια σκόνης.
Για ψεκασμό του φυλλώματος κατάλληλα είναι τα Bellis WG (βλέπε Φουζικλάδιο). και Nimrod 25 EC: 0,4-0,6 ml/lt νερό, μέχρι 3 φορές μπορεί να εφαρμοστεί μα διαφορά 14 ημερών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τη δοσολογία.
Τα Shavit- F 70/1,5 WP και Shavit- F 70/2 WG: 2 γραμμάρια ανά λίτρο νερού, προληπτικά, μέχρι 3 φορές στην καλλιεργητική περίοδο και ψεκάζουμε τα φύλλα.
Βακτηριακό κάψιμο της μηλιάς
Το Βακτηριακό κάψιμο της μηλιάς προσβάλει μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά. Οι καρποί παρουσιάζουν καστανή έως μαύρη σήψη και τα άνθη μαραίνονται και στο τέλος αποξηραίνονται.
Εικόνα 30. Δένδρο μηλιάς έντονα προσβεβλημένο από βακτηριακό κάψιμο.
Εικόνα 31. Προσβεβλημένος καρπός μήλου και φύλλο από βακτηριακό κάψιμο.
Για χημική καταπολέμηση συνιστώνται:
Ψεκασμοί φυλλώματος με Blossom Protect. Για την αύξηση της αποτελεσματικότητας συνδυάζεται με ουσίες που μειώνουν το pH του ψεκαστικού διαλύματος. Η δοσολογία είναι 1,5 γραμμάριο/λίτρο νερό και ψεκάζουμε όταν το δένδρο μας έχει φτάσει στο 10%, στο 40%, στο 70% και στο 90% της ανθοφορίας
Vacciplant SL: η ουσία ενεργοποιεί την αυτοάμυνα της μηλιάς. Προληπτικά, 0,75 ml/lt νερού, κάθε 10 μέρες, μέχρι 7 φορές στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Τα Check 50 WG, Check 50 WP: 2,5 γραμμάρια/λίτρο νερού, στην αρχή και στο τέλος της πτώσης των φύλλων. Πρέπει να χρησιμοποιείται πριν την άνθηση και ορισμένες ποικιλίες, όπως οι Golden delicious, Jonathan, Renneta και Staimon είναι ευαίσθητες όταν το σκεύασμα εφαρμοστεί μετά την έναρξη της βλάστησης.
Καλλιεργητικές φροντίδες μηλιάς
Χειμώνας: Νοέμβριος-Δεκέμβριος-Ιανουάριος-αρχές Φεβρ.
Κλαδεύουμε με μέτρο και με στόχο τον φωτισμό των δένδρων, απομακρύνουμε βλαστούς που έχουν προσβληθεί είτε από έντομο είτε από μύκητα, ελέγχουμε για ζιζάνια και ψεκάζουμε με εντομοκτόνο (λάδι και πυρεθρίνη).
Άνοιξη: Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος
Εφαρμόζουμε το άζωτο, το μισό της απαραίτητης ποσότητας, έλεγχος στα φύλλα για μύκητες, έντομα και στο χώμα για ζιζάνια.
Καλοκαίρι: Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος
Άρδευση, αραίωμα καρπών, έλεγχος και καταπολέμηση μυκήτων και ασθενειών, συμπληρωματική λίπανση με άζωτο και θερινό κλάδεμα.
Φθινόπωρο: Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος
Έλεγχος για ασθένειες και έντομα, εφαρμογή αζώτου με ψεκασμό φυλλώματος, άρδευση αν χρειάζεται.
Σοφία Παπάζογλου για το kalliergo.gr
Γεωπόνος MSc “Διαχείριση Περιβάλλοντος”
Tags: ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ • ΓΛΑΣΤΡΑ • ΔΕΝΤΡΟ • ΕΧΘΡΟΙ • ΚΗΠΟΣ • ΚΛΑΔΕΜΑ • ΛΙΠΑΝΣΗ • ΜΗΛΑ • ΜΗΛΙΑ • ΜΗΛΙΕΣ • ΟΔΗΓΙΕΣ • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ • ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ
[…] Αζωτούχος λίπανση. Δείτε λεπτομέρειες για τη λίπανση […]