Αρχική » Δέντρα-Κήπος » Πως να Φυτέψετε Δέντρα – Οδηγίες
Πως να Φυτέψετε Δέντρα

Πως να Φυτέψετε Δέντρα – Οδηγίες

Θέλετε να μάθετε πως να φυτέψετε δέντρα στον κήπο σας; Δέντρα που θα πιάσουν και θα σας δίνουν καρπούς για πολλά χρόνια!

Το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε στον κήπο σας νέα δέντρα. Σας λείπουν πορτοκαλιές, μηλιές, κερασιές, μανταρινιές, ροδιές, κυδωνιές, αμυγδαλιές, λεμονιές, συκιές, κλπ; Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε δέντρα!

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας δώσω πρακτικές συμβουλές για να φυτέψετε με επιτυχία δέντρα. Δέντρα τα οποία θα πιάσουν και θα τα χαίρεστε εσείς και οι διάδοχοί σας για πολλά χρόνια.

Μια Κινέζικη παροιμία λέει:
Αν θες 1 χρόνο ευημερίας, φύτεψε καλαμπόκι.
Αν θες 10 χρόνια ευημερίας,  φύτεψε δέντρα.
Αν θες 100 χρόνια ευημερίας εκπαίδευσε τα παιδιά
”.

Από που προμηθευόμαστε τα δενδρύλλια

Τα δενδρύλλια τα αγοράζουμε από φυτώρια. Τα φυτώρια της περιοχής σας θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε δέντρα που να ταιριάζουν στο μικροκλίμα της περιοχής σας.

Συνήθως έρχονται μέσα σε γλάστρες. Αν το δέντρο που έχετε επιλέξει να φυτέψετε δεν είναι αυτογόνιμο, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε τουλάχιστον δύο δέντρα, συνήθως διαφορετικής ποικιλίας.

δενδρύλλια

Οδηγίες για το φύτεμα δενδρυλλίων

Βήμα 1

οδηγίες φύτεψης δένδρων 1

Ανοίγουμε ένα λάκκο στο σημείο που θέλουμε να φυτέψουμε το δέντρο. Βγάζουμε το χώμα μόνο από τη μία μεριά.

Ο λάκκος θα πρέπει να έχει διάμετρο 2 με 3 φορές τη μπάλα του χώματος του δέντρου που αγοράσαμε από το φυτώριο.

οδηγίες φύτεψης δένδρων 2

Το βάθος που θα φυτευτεί το δενδρύλλιο είναι μία κρίσιμη παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση του νέου σας δένδρου.

Οδηγίες θα λάβετε από το φυτώριο. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

Περίπτωση Α. Αυτό είναι πολύ σπάνια περίπτωση, για να μην πω ότι είναι λάθος. Θα σας ζητήσουν να φυτέψετε το δενδρύλλιο σε τέτοιο βάθος ώστε να καλύπτεται το εμβόλιο (το μέρος της ένωσης του δέντρου με το υποκείμενο).

Περίπτωση Β. Θα πρέπει να φυτέψετε το δενδρύλλιο σε τέτοιο βάθος ώστε το σημείο που υπάρχει το μπόλι να είναι πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Γεγονός είναι ότι όσο πιο κοντά στην επιφάνεια βρίσκονται οι ρίζες, τόσο πιο εύκολα απορροφούν οξυγόνο και έχουν πρόσβαση στα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται κυρίως στο επιφανειακό στρώμα του χώματος.

Αν έχετε αμφιβολίες, ή αν ακολουθώντας την περίπτωση Α, δείτε ότι το βάθος φύτευσης είναι ανησυχητικά μεγάλο, ρωτήστε ξανά το φυτώριό σας.

εμβόλιο (μπόλι) σε δενδρύλλιο

Βήμα 2

οδηγίες φύτεψης δένδρων 3

Ρίχνουμε μέσα στο λάκκο, μία στρώση κομπόστ. Το δέντρο θα χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά, στους πρώτους κρίσιμους μήνες της ανάπτυξής του στη νέα θέση.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, μπήγουμε έναν πάσσαλο στήριξης μέσα στο λάκκο. Σε αυτό τον πάσσαλο θα δέσουμε το δενδρύλλιο ώστε να μην ταλαιπωρείται από τους ανέμους.

Ο πάσσαλος πρέπει να τοποθετηθεί από τη μεριά που συνήθως φυσά ο αέρας στην περιοχή σας.

Βήμα 4

οδηγίες φύτεψης δένδρων 4

Αν το δενδρύλλιο μεγάλωνε μέσα σε γλάστρα, τότε θα παρατηρήσετε ότι οι ρίζες του είναι όλες πλεγμένες και περιστρέφονται γύρω από το κέντρο. Για να βοηθήσουμε τις ρίζες να αναπτυχθούν σωστά, θα πρέπει να τις ξεμπλέξομε. Για να το επιτύχουμε, αναγκαστικά αφαιρούμε χώμα με τα χέρια μας από τη μπάλα χώματος και απελευθερώνουμε τις ρίζες. Στο τέλος οι ρίζες, θα πρέπει να μοιάζουν σαν ξεμαλλιασμένες.

Βρέχουμε τη μπάλα του χώματος και τις ρίζες.

Τοποθετούμε το δενδρύλλιο μέσα στο λάκκο.

Βήμα 5

Ρίχνουμε λίγο γενικής χρήσης λίπασμα πάνω στο σωρό του χώματος που βγάλαμε ανοίγοντας το λάκκο.

Βήμα 6

Ρίχνουμε ξανά το χώμα με το λίπασμα μέσα στο λάκκο και γύρω από το δενδρύλλιο. Κουνάμε ελαφρά το δενδρύλλιο ώστε το χώμα να πάει παντού και να μη δημιουργηθούν κενά.

Βήμα 7

Δένουμε το δενδρύλλιο επάνω στον πάσσαλο. Το δένουμε προσεκτικά ώστε να μην έρχεται σε επαφή ο πάσσαλος με το δενδρύλλιο. Αν ο πάσσαλος έρχεται σε επαφή με το δενδρύλλιο, τότε υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του δενδρύλλιου.

Βήμα 8

Ρίχνουμε μία γερή στρώση από κομπόστ γύρω από το δενδρύλλιο. Φροντίζουμε ώστε το κομπόστ να μην έρχεται σε επαφή με τον κορμό.

Ποτίζουμε το νέο μας δέντρο. Το χειμώνα, ένα πότισμα την εβδομάδα είναι αρκετό.

Βήμα 9

Αν χρειάζεται κλαδεύουμε το δενδρύλλιο. Καλό θα είναι να ρωτήσετε στο φυτώριο για οδηγίες σχετικά με το κλάδεμα του δέντρου που φυτέψατε.

Χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμες πληροφορίες, θα βρείτε στο ακόλουθο PDF έγγραφο από το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρο που αναφέρεται στη Δημιουργία σύγχρονων οπωρώνων φυλλοβόλων δέντρων, του Ευριπίδη Ευριπίδου, Γεωργικός Λειτουργός Α στο Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πάφου.

Tags: ΔΕΝΤΡΑΚΗΠΟΣΚΤΗΜΑΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΦΥΤΕΥΩ

Εγγραφείτε
Ενημέρωση για
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Scroll to Top