Η Ελιά είναι ένα πραγματικά ευλογημένο δέντρο.
Κάθε τμήμα αυτού του δέντρου μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί προς όφελός μας στον κήπο και στο τραπέζι μας.
Μας δίνει τροφή (ελιές), λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό (wood chips ελιάς) και καυσόξυλα από τα κλαδεμένα κλαδιά της.
Δεν θα σας χαριστεί όμως. Θα χρειαστεί να κοπιάσετε για να πάρετε όλα όσα έχει να σας προσφέρει. Τις ελιές, το λάδι, τα καυσόξυλα. Για όλα θα πρέπει να δουλέψετε σκληρά. Μα θα απολαμβάνετε τους καρπούς των κόπων σας για πολύ καιρό.
Ελιές
Οι καρποί της ελιάς μπορούν κατόπιν επεξεργασίας να καταναλωθούν. Οι γνωστές ελιές που συνοδεύουν τόσα πολλά πιάτα στη μεσογειακή δίαιτα. Δείτε δύο χαρακτηριστικές συνταγές για να φτιάξετε σπιτικές ελιές.
Συνταγές για να Φτιάξετε Σπιτικές Ελιές
Ελαιόλαδο (Λάδι)
Και βέβαια από την ελιά παράγεται το ελαιόλαδο. Το μοναδικό αυτό φυτικό έλαιο προνόμιο της μεσογειακής διατροφής.
Κόπος για να μαζέψουμε τις ελιές. Κόστος για να τις μαζέψουμε αλλά και να περιποιηθούμε και φροντίσουμε τα δέντρα της ελιάς.
Μα το αποτέλεσμα διατηρείται και μας τρέφει για πολλούς μήνες ή χρόνια.
Δείτε το: Φτιάχνω Λάδι – Από το Μάζεμα της Ελιάς έως το Ελαιοτριβείο.
Κλαδέματα – Καυσόξυλα – Wood Chips
Η επόμενη προσφορά που μας κάνει το δέντρο της ελιάς είναι τα κλαδιά της και το ξύλο της.
Κλαδεύουμε τις ελιές τον χειμώνα συνήθως. Τι κάνουμε όμως τα κλαδέματα.
Συνήθως στα χωριά κάνουν το χειρότερο που μπορούν. Τα καίνε ως περιττά. Μα αυτά τα κλαδιά της ελιάς κρύβουν πραγματικούς θυσαυρούς.
Wood Chips
Η σωστή διαχείριση είναι να ξεχωρίσετε τα χοντρά από τα ψιλά κλαδιά της ελιάς.
Να χρησιμοποιήσετε έναν βιοθρυμματιστή για να κάνετε τα ψιλά κλαδιά wood chips.
Να χρησιμοποιήσετε το wood chip στον κήπο σα μέσο εδαφοκάλυψης και βελτίωσης του εδάφους ή να το προσθέσετε στο κομπόστ για να φτιάξτε οργανικό λίπασμα.
Καυσόξυλα ελιάς
Μπορείτε να κόψετε τα πιο χοντρά κλαδιά της ελιάς σε μικρά κομμάτια με τη βοήθεια ενός αλυσοπρίονου.
Να τα ξεράνετε και να τα χρησιμοποιήσετε ως καυσόξυλα.
Το ξύλο της ελιάς είναι ένα από τα καλύτερα καυσόξυλα που δίνει δυνατή θέρμανση και φωτιά.
Με μία μικρή προετοιμασία, μπορείτε να κάνετε τα ξύλα ελιάς να ξεραθούν αποτελεσματικά και γρήγορα.
Το σημείο κλειδί, είναι ο σωστός αερισμός τους. Τοποθετήστε τα σε απόσταση από το έδαφος, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας και να τα ξεραίνει.
Δεν είναι τυχαίο
Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με το μύθο, οι Αθηναίοι επέλεξαν το δώρο της θεάς Αθηνάς, την Ελιά, έναντι του δώρου του θεού Ποσειδώνα.
Η μυθολογία μας λέει πολλά για τη διαχρονική αξία και αξιοποίηση των προϊόντων του δέντρου της ελιάς.
Tags: WOOD CHIPS • ΒΙΟΘΡΥΜΜΑΤΙΣΤΗΣ • ΕΛΙΑ • ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ • ΚΟΜΠΟΣΤ • ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ • ΦΑΓΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ