Σε μία πλούσια σε πεύκα χώρα, όπως η Ελλάδα, οι ξερές πευκοβελόνες υπάρχουν σε αφθονία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον κήπο. Είναι πολύ χρήσιμες αν χρησιμοποιηθούν σωστά και με προσοχή. Είναι όμως παρεξηγημένες και αντιμετωπίζονται ως δύσκολα διαχειρίσιμα απορρίμματα.
Κάτω από ένα πεύκο, δημιουργούνται ολόκληρα στρώματα από ξερές πευκοβελόνες που πέφτουν από το δέντρο. Όλο αυτό το οργανικό υλικό, συνήθως αντιμετωπίζεται σαν ενοχλητικό σκουπίδι που θέλουμε να απαλλάξουμε τον κήπο μας από αυτό.
Πολλοί δεν ξέρουν τι να τις κάνουν. Άλλοι τις πετάνε στα σκουπίδια.
Ελπίζω μέσα από αυτό το άρθρο, να ανακαλύψουμε νέες χρήσεις και να αρχίσουμε να τις εκτιμούμε και να τις αξιοποιήσουμε στον κήπο και στο σπίτι.
Να τις δείτε με άλλο μάτι. Αφού διαβάσετε το άρθρο, να τις αντιμετωπίσετε ως ευλογία και όχι ως πρόβλημα. Να αισθανθείτε τυχεροί, γιατί είναι τόσο χρήσιμες που στο εξωτερικό κάποιοι τις πωλούν στους γείτονές τους.
Οι πευκοβελόνες κάνουν όξινο το χώμα. Δεν ισχύει!
Έχει επικρατήσει μία παρεξήγηση σχετικά με τις πευκοβελόνες και το πως επηρεάζουν το pH του εδάφους.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι βάζοντάς τες στο χώμα, αυτό θα γίνει όξινο. Θα μειωθεί δηλαδή το pH του εδάφους, επειδή οι πευκοβελόνες είναι όξινες.
Αυτό δεν ισχύει. Οι ξερές πευκοβελόνες δεν είναι όξινες. Δεν επηρεάζουν το pH του εδάφους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς φόβο.
Δεν κάνουν το χώμα όξινο!
Ξερές πευκοβελόνες – Αγριόχορτα 1-0
Μπορούμε να βάλουμε τις ξερές πευκοβελόνες γύρω από τον κορμό των δέντρων. Το στρώμα πευκοβελόνων πρέπει να είναι αρκετά παχύ. 5 εκατοστά ή περισσότερο.
Θα παρατηρήσετε ότι γύρω από τα δέντρα σας δεν θα μπορούν να μεγαλώσουν αγριόχορτα. Κάποια πολύ επιθετικά αγριόχορτα, θα καταφέρουν να μεγαλώσουν και να εμφανιστούν, αλλά θα είναι πραγματικά ελάχιστα.
Συνήθως, πριν βάλω τις ξερές πευκοβελόνες γύρω από ένα δέντρο, φροντίζω να σκαλίσω καλά το χώμα, να αφαιρέσω τα αγριόχορτα. Αν χρειάζεται να ρίξω λίπασμα. Κι αυτό γιατί μετά θα είναι πιο δύσκολο να τα κάνω όλα αυτά. Αν όμως υπάρχει ανάγκη για σκάψιμο και λίπανση, μπορώ να μετακινήσω προσωρινά τις ξερές πευκοβελόνες, να κάνω τις εργασίες, και στη συνέχεια να τις τοποθετήσω ξανά.
Οι πευκοβελόνες, σαν οργανικό υλικό που είναι, αποσυντίθενται και αυτές. Αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό από ότι τα φύλλα. Και δεν αλλάζουν το pH του εδάφους. Δεν το κάνουν όξινο.
Τους επόμενους μήνες, θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον πευκοβελόνες γύρω από τα δέντρα για να συνεχίσουν να παρέχουν την ευεργετική τους δράση.
Το καλοκαίρι, αυτό το στρώμα από ξερές πευκοβελόνες, θα μειώσει την εξάτμιση του νερού γύρω από τα δέντρα. Το πότισμα που θα κάνετε, θα διαρκεί για περισσότερο χρόνο.
Ξερές πευκοβελόνες στο κομπόστ
Μπορείτε να ρίξετε τις ξερές πευκοβελόνες στο κομπόστ.
Δεν πρέπει όμως να κάνετε υπερβολές. Ένα σωστό κομπόστ, περιέχει στρώσεις από χλωρά και ξερά οργανικά υλικά. Κάλλιστα κάποιες από τις στρώσεις ξερών υλικών μπορεί να είναι από ξερές πευκοβελόνες.
Οι ξερές πευκοβελόνες στο κομπόστ, βελτιώνουν τον αερισμό του.
Θα αποσυντεθούν και αυτές, αλλά αυτό θα γίνει πιο αργά. Δεν αποτελεί όμως πρόβλημα.
Και εδώ, δεν θα επηρεάσουν το pH του κομπόστ.
Ξερές πευκοβελόνες για εδαφοκάλυψη
Μπορείτε να απλώσετε τις ξερές πευκοβελόνες στα μέρη του κήπου που δεν θέλετε να εμποδίσετε να αναπτυχθούν αγριόχορτα.
Συχνά τις χρησιμοποιώ γύρω από τα παρτέρια με λαχανικά και κηπευτικά.
Καθώς τα παρτέρια ποτίζονται τακτικά και περιέχουν έφορο χώμα, ο χώρος γύρω από αυτά, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη αγριόχορτων. Τα οποία μεγαλώνουν πολύ λόγω των ιδανικών συνθηκών που βρίσκουν.
Τοποθετώντα ςτις γύρω από τα παρτέρια, περιορίζω δραστικά αυτό το φαινόμενο. Έχω πραγματικά σωθεί!
Ξερές πευκοβελόνες και λαχανόκηπος
Μπορούμε να απλώσουμε ένα στρώμα από ξερές πευκοβελόνες στον λαχανόκηπο, γύρω από τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τα βότανα.
Θα κάνουν τον κήπο με τα λαχανικά, πιο καθαρό και υγιή. Θα εμποδίσουν την ανάπτυξη των αγριόχορτων, οπότε θα έχουμε λιγότερη δουλειά να κάνουμε αφαιρώντας αγριόχορτα και ξεβοτανίζοντας.
Επίσης, θα διατηρούν την υγρασία γύρω από τα φυτά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άρα τα φυτά θα ενυδατώνονται σωστά με λιγότερα ποτίσματα.
Πευκοβελόνες για προστασία από τα σαλιγκάρια
Αν θέλετε να προστατέψετε ένα φυτό από τα σαλιγκάρια, μπορείτε να απλώσετε γύρω από αυτό ένα στρώμα από ξερές πευκοβελόνες.
Τα σαλιγκάρια, αποφεύγουν να συρθούν επάνω σε μέρη που μπορεί να πληγώσουν τα μαλακά τους σώματα. Και οι ακίδες από τις πευκοβελόνες, είναι ένα ένα τέτοιο μέρος.
Πευκοβελόνες για προσάναμμα
Επειδή οι πευκοβελόνες είναι εύφλεκτες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προσάναμμα στο τσάκι ή τη ξυλόσομπα.
Μπορούμε να τις μαζεύουμε και να τις δένουμε σε ματσάκια με σπάγκο. Να αποθηκεύουμε τα ματσάκια για προσάναμμα τον χειμώνα.
Επίσης, μπορείτε να τις βάζετε μέσα σε μικρές χάρτινες σακούλες και στη συνέχεια να δένετε εξωτερικά τις σακούλες σαν ματσάκια. Έτσι είναι πιο συμμαζεμένες.
Και αυτό μας οδηγεί στο παρακάτω.
Οι ξερές πευκοβελόνες είναι εύφλεκτες!
Όπως και να αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τις ξερές πευκοβελόνες, θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι είναι εύφλεκτες.
Να μην καπνίζετε ή ανάβετε φωτιά κοντά σε αυτές.
Να μην βάζετε σε σημεία του κήπου όπου θα μπορούσαν να μεταδώσουν τη φωτιά σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Αυτό είναι και το μόνο μειονέκτημα που έχουν!
Μορφολογία πευκοβελόνων
Στα πεύκα, τα φύλλα (πευκοβελόνες) είναι βελονοειδή, βγαίνουν κατά σπονδύλους ανά 2, 3 ή 5 στην κορυφή μικρών κλαδίσκων που λέγονται βραχυκλάδια, και περιβάλλονται από μεμβρανώδη κολεό.
Εξωτερικά υπάρχει μονόστρωμη επιδερμίδα, με ισχυρά αφυμενιωμένα κύτταρα και στόματα πολύ βυθισμένα προς το εσωτερικό του φύλλου.
Κάτω από την επιδερμίδα, βρίσκεται το υπόδερμα (δύο ή τρεις σειρές σκληρεγχυματικά κύτταρα).
Το μεσόφυλλο αποτελείται από παρεγχυματικά χλωροφυλλούχα κύτταρα με χαρακτηριστική πτύχωση (εγκόλπωση) των τοιχωμάτων τους. Στο μεσόφυλλο υπάρχουν επίσης οι ρητινοφόροι πόροι. Αναγνωρίζονται στο μικροσκόπιο σαν λευκοί στρογγυλοί χώροι που περιβάλλονται από αδενικά κύτταρα.
Παρατηρείται επίσης ενδοδερμίδα (περιβάλλει τις δύο ηθμαγγειώδεις δεσμίδες που βρίσκονται στην κεντρική θέση του φύλλου). Τα κύτταρα της ενδοδερμίδας φαίνονται επιμήκη, παχύτοιχα, χωρίς χλωροπλάστες. Ανάμεσα στις ηθμαγγειώδεις δεσμίδες υπάρχει αποταμιευτικό παρέγχυμα.
Περίληψη
Οι πευκοβελόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στον κήπο.
Οι ξερές πευκοβελόνες, δεν ρίχνουν το pH του εδάφους. Δεν το κάνουν όξινο.
Χρησιμοποιήστε τις ξερές πευκοβελόνες γύρω από δέντρα, για εδαφοκάλυψη, για να μη βγαίνουν αγριόχορτα, στον λαχανόκηπο, στο κομπόστ, για προστασία από τα σαλιγκάρια, για προσάναμα.
Οι πευκοβελόνες είναι εύφλεκτες.
Πηγές
https://sciencing.com/pine-needles-6455979.html
https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/4376/1/07_chapter_6.pdf
http://votaniki.gr/orologia/fyllo/
http://votaniki.gr/chlorida-kai-vlastisi/chlorida/eidi/orologia/
http://www.napavalley.edu/people/lleonelli/Documents/4.18.12%20Gymnosperms.pdf
https://el.wikipedia.org/wiki/Πεύκο
https://www.thriftyfun.com/Using-Pine-Needles-in-Your-Garden.html
Tags: PH • ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ • ΔΕΝΤΡΑ • ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ • ΕΔΑΦΟΣ • ΚΗΠΟΣ • ΚΟΜΠΟΣΤ • ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ • ΞΥΛΟΣΟΜΠΑ • ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΕΣ