Καλημέρα σε όλους.
Προσπαθώ εδώ και καιρό να βάλω κάποια φυτά στο μπαλκόνι μου, αλλά μάλλον λόγο απειρίας δεν τα έχω καταφέρει!
Έχουμε και λέμε. Πρώτη απόπειρα πήρα μια τούγια σε γλάστρα η οποία μετα από 20 μέρες αρχισε σταδιακα να ξεραίνεται. Ξεκίνησε από μέσα προς τα έξω. Την πότιζα 2 φορες την βδομάδα με μπόλικο νερό.Σε φυτώριο μου ειπαν μάλλον μύκητας. (εποχη φθινόπωρο, δεν εγινε μεταφύτευση)
Μετά είπα να δοκιμάσω με Γκολντ Κρεστ , το οποίο και αυτό σε 15-20 μέρες άρχισε σταδιακά να ξεραίνεται. Και αυτό ξεράθηκε με παρόμοιο τρόπο όπως η τούγια. Πότισμα και αυτό 2 φορές την βδομάδα. (δεν εγινε μεταφύτευση)
Πριν 15 μέρες μου χάρισε ένας γνωστός μια μικρή γλάστρα με ελιά που είχε στο μπαλκόνι του. Μου ειπε πως είχε 2 βδομαδες να την ποτίσει. Τις τελευταίες 15 μέρες την εχω ποτίσει 3 φορές . Ξαφνικά εκεί που η ελιά ήταν όμορφη με ωραίο πράσινο χρώμα στα φύλλα της έχασε κάπως το χρώμα της και άρχισε να ξεραίνεται ( βλ. φωτο)
Την ελιά χτες την έκανα μεταφύτευση σε κάπως μεγαλύτερη γλαστρα και πρόσθεσα χώμα το οποιο πηρα απο φυτώριο. Δεν μου το πρότεινε κανεις, ήταν δική μου ιδέα.
Και παράλληλα πηρα αλλη μια τούγια και ενα γλαστράκι δεντρολίβανο. Την τούγια την έκανα απευθείας μεταφύτευση σε μεγάλη γλάστρα, βάζοντας χαλίκι στον πάτο της.
Εκτός από την ελιά που έχει αρχίσει και ξεραίνετε φοβάμαι ότι θα μου ξεραθούν και τα άλλα χωρις να μπορώ να καταλάβω τι λάθος κάνω.
Τα φυτά είναι σε μπαλκόνι (Αθήνα) με προσανατολισμό την δύση , και ο ήλιος πέφτει στα φυτά για περίπου 3-4 ώρες την μέρα. Επίσης έχει πολύ σκόνη, στήν φώτο με την ελιά διακρίνονται τα σκονισμένα φύλα.
Παρακαλώ την βοήθεια σας.
Ευχαριστώ!
Είναι κανείς εδωΩωΩω..
Γεια σου gianniskap,
Δύσκολο να πει κάποιος με ακρίβεια τι μπορεί να φταίει.
Η απάντησή μου θα βασιστεί στο ότι οι άκρες στα φύλλα της ελιάς ξεραίνονται και γίνονται καφέ.
Και αυτό ξεκίνησε, αφότου ήρθε το φυτό στο μπαλκόνι.
Όταν οι άκρες στα φύλλα της ελιάς ξεραίνονται και γίνονται καφέ, αυτό οφείλεται συνήθως σε δύο λόγους:
α) Θέμα με το πότισμα (πολύ ή λίγο νερό)
β) Μύκητας
Βγάζοντας τον μύκητα από την εξίσωση, μας μένει το θέμα του ποτίσματος.
Και ανάμεσα στο πολύ ή λίγο νερό, επιλέγω ως πρόβλημα το πολύ νερό.
Θα δοκίμαζα λοιπόν για μια περίοδο τουλάχιστον 2 εβδομάδων, να τα ποτίζω μόνον όταν το χώμα έχει ξεραθεί και με όχι πάρα πολύ νερό.
@ilias Ευχαριστώ για την απάντηση, θα δοκιμάσω να ελαττώσω τα ποτίσματα να δω την εξέλιξη.
Σε περίπτωση που είναι μύκητας μπορεί το ένα φυτό να κολλήσει το άλλο ? Δεν ακουμπάνε μεταξύ τους αλλά έχουν μια κοντινή απόσταση 30-40 πόντων
@gianniskap Ναι μπορεί να πάει ο μύκητας από το ένα στο άλλο.
Αλλά 99% είναι θέμα ποτίσματος και αποστράγγισης.
@ilias Σε ευχαριστώ. Τώρα που έχω σταματήσει το πότισμα βλέπω πως η ελια αρχίζει να παίρνει τα πανω της. Δείχνει κάπως πιο πράσινη και δεν έχει προχωρήσει καθόλου το φαινόμενο με τα κιτρινισμένα φύλα. Ελπιζω να παει καλά και να μεγαλώσει.
Παραυτα δεν βρήκα κάποιο μπούσουλα για το τι εννοούμε λίγο η πολύ νερό. Η ελιά για το μέγεθος της θέλει 0,5lit ας πούμε ή θέλει 1,5lit ? Η τούγια που είναι μαγαλύτερη ?
Κάπου διάβασα ότι όταν δούμε να βγαίνει λίγο νερό απο τις τρύπες το πότισμα είναι σωστό. Η τούγια που είναι σε σχετικά μεγάλη γλάστρα για να συμβεί αυτό μπορεί να θέλει και 3lit νερό (εκτιμώ) το όποιο μάλλον είναι πολύ!
@gianniskap Θα δεις ότι θα σε καθοδηγήσει το ίδιο το χώμα.
Το πότισμα καλό είναι το κάνεις αργά-αργά. Όχι πολύ νερό μαζεμένο. Να δώσεις στο χώμα την ευκαιρία να το απορροφήσει.
Ξαναποτίζεις, όταν το χώμα έχει ξεραθεί.