Το Σεπτέμβριο σπέρνω μπρόκολα σπανάκι μαρούλια.
Ο Σεπτέμβριος έφτασε και είναι η ώρα να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τις φθινοπωρινές καλλιέργειες.
Επέλεξα να ξεκινήσω τη φθινοπωρινή περίοδο καλλιεργώντας μπρόκολα, σπανάκι, μαρούλια και παντζάρια (τα παντζάρια δεν αναφέρονται στη συνέχεια αυτού του άρθρου).
Τα μπρόκολα είναι ευεργετικά για την υγεία.
Το σπανάκι είναι εύκολο στην καλλιέργεια και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους (σπανακόπιτες, σπανακόριζο, κ.λπ.).
Τα παντζάρια είναι τα αγαπημένα μου.
Τα μαρούλια είναι εύκολα στην καλλιέργεια και δίνουν εύγευστες σαλάτες.
Σπέρνω στο φυτώριο
Φέτος θα ξεκινήσω τις καλλιέργειες σπέρνοντας πρώτα σε φυτώριο. Η σπορά σε φυτώριο μου δίνει διάφορα πλεονεκτήματα.
- Μπορώ να έχω το φυτώριο στην πόλη, το μπαλκόνι ή την ταράτσα
- Τα φυτά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους έχουν ιδανικό και ισχυρό μείγμα χώματος.
- Μπορώ να επιλέξω και να μεταφυτέψω τα φυτά που θα γίνουν πιο ισχυρά. Ο κήπος μου δε θα έχει κενές θέσεις από φυτά που τελικά δε θα αναπτύσσονταν αν τα έσπερνα απευθείας στο χώμα.
- Είναι διασκεδαστικό καθώς βλέπω τα φυτάκια να μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα. Άλλωστε δε περιμένω να ζήσω πουλώντας την παραγωγή μου. Το κάνω για την προσωπική μου ευχαρίστηση και για να έχω ποιοτική τροφή.
Το “φυτώριο”
Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα. Έχει πολύ καλό κλίμα και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειαζόμαστε ειδικές εγκαταστάσεις για να έχουμε το δικό μας φυτώριο. Στο εξωτερικό θα βρείτε ειδικές κατασκευές (κάτι σα μίνι θερμοκήπια), μέσα στα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε τα φυτώριά σας. Στην Ελλάδα, τέτοιες κατασκευές δεν είναι πάντα απαραίτητες. Το κλίμα της χώρας μας ευνοεί. Αν όμως έχετε πρόσβαση σε τέτοια μίνι θερμοκήπια, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Εγώ δεν έχω.
Αγόρασα από το τοπικό γεωπονικό κατάστημα μερικά ειδικά τελάρα από φελιζόλ. Κάθε τελάρο έχει 60 θέσεις φύτεψης.
Όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, κάθε θέση φύτεψης έχει μία τρύπα για την αποστράγγιση του επιπλέον νερού. Θα πρέπει να τοποθετήσετε μία πετρούλα πάνω από κάθε τρύπα, όπως κάνετε στις γλάστρες. Φροντίστε ώστε η πέτρα να είναι σχετικά επίπεδη και να καλύπτει την τρύπα. Όταν το κάνετε, θα έχετε μία εικόνα παρόμοια με την επόμενη.
Μείγμα χώματος για φυτώρια
Στα φυτώρια, δε θα πρέπει να βάλετε απλό χώμα από τον κήπο σας ή χώμα για γλάστρες που θα βρείτε στην αγορά ή σε σουπερ μάρκετ. Τα φυτώρια, για να είναι επιτυχημένα, χρειάζονται ειδικό μείγμα χώματος. Στη συνέχεια θα καταλάβετε τι θέλω να πω
Προσωπικά χρησιμοποίησα το Potgrond P, το οποίο μου σύστησε το τοπικό γεωπονικό κατάστημα και δεν το μετάνιωσα.
Το Potgrond P είναι ένα μείγμα χώματος (προέρχεται από τύρφη σφαγνών) ειδικό για φυτώρια των οποίων οι θέσεις έχουν βάθος μέχρι και 6 εκατοστά. Είναι διαθέσιμο σε συσκευασίες των 70 λίτρων και επαρκεί για αρκετά τελάρα φυτώριων.
Εσείς μπορείτε να συμβουλευτείτε το γεωπόνο σας για το είδος του μείγματος χώματος που θα χρησιμοποιήσετε στα φυτώριά σας.
Γεμίζω με χώμα την καρτέλα
Το επόμενο βήμα είναι να γεμίσω με χώμα την καρτέλα.
Το να γεμίσετε την κάθε θέση με χώμα δεν είναι αρκετό. Το μείγμα χώματος είναι αραιό και με το πρώτο πότισμα θα κάτσει. Θα πρέπει λοιπόν αφού κάνετε το πρώτο γέμισμα, να πατήσετε το χώμα ώστε να κάτσει. Να γεμίσετε ξανά τις θέσεις και να επαναλάβετε το πάτημα. Το πάτημα το έκανα, χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο “εργαλείο”, ένα μπουκάλι από γάλα που βρίσκω στα Lidl. Τυχαίνει το πώμα του πλαστικού μπουκαλιού ταιριάζει ακριβώς στη διάμετρο της θέσης.
Τελειώνοντας, η γεμάτη με χώμα καρτέλα μου έχει την παρακάτω εικόνα.
Πριν προχωρήσω στην σπορά, ρίχνω λίγο νερό σε κάθε θέση ώστε να κάτσει το χώμα.
Φυτεύω τους σπόρους
Σε κάθε θέση ανοίγω μία μικρή τρύπα για να βάλω μέσα τους σπόρους.
Η τρύπα δε θα πρέπει να έχει μεγάλο βάθος. 1 εκατοστό είναι υπέρ αρκετό. Σε κάθε τρύπα ρίχνουμε 2 με 3 σπόρους και τους σκεπάζουμε. Ρίχνουμε πολύ προσεκτικά και λίγο νερό.
Το επόμενο ζήτημα που τίθεται είναι το που τοποθετώ το φυτώριό μου;
Τώρα που ο καιρός είναι ακόμη ζεστός, το πρωί τοποθετώ την καρτέλα του φυτώριου στο μπαλκόνι. Όχι όμως όπου να είναι. Επιλέγω ένα σημείο που δεν το πιάνει ο αέρας και δεν το βλέπει άμεσα ο ήλιος.
Αφού βραδιάσει, τοποθετώ την καρτέλα του φυτώριου μέσα στο σπίτι που είναι πιο ζεστά.
Ανάπτυξη των σπόρων
Ημέρα 1η
Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ότι ούτε 24 ώρες από τη σπορά, ενεργοποιήθηκαν οι σπόροι και άρχισαν να μεγαλώνουν.
Ημέρα 3η
Η ανάπτυξη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.
Ημέρα 3η – Άποψη του φυτώριου
Ημέρα 3η – Μπρόκολα
Ημέρα 3η – Μαρούλια
Ημέρα 3η – Σπανάκια
Tags: ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ • ΜΑΡΟΥΛΙΑ • ΜΠΑΛΚΟΝΙ • ΜΠΡΟΚΟΛΑ • ΠΑΝΤΖΑΡΙ • ΠΟΛΗ • ΣΠΑΝΑΚΙ • ΣΠΕΡΝΩ • ΤΑΡΑΤΣΑ • ΦΥΤΕΥΩ • ΦΥΤΩΡΙΟ