Ας μιλήσουμε για τις γλυκαντικές ουσίες όπως η ζάχαρη, η στέβια, η ασπαρτάμι και πολλές άλλες που ίσως δεν γνωρίζετε.
Είναι όλες οι γλυκαντικές ουσίες επιβαρυντικές για την υγεία μας και ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές;
Η λευκή ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για ένα πλήθος αρνητικών επιδράσεων στην υγεία μας.
Η υπερκατανάλωση της λευκής ζάχαρης (άμεσης και έμμεσης) είναι υπεύθυνη για την αύξηση του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της έλλειψης συγκέντρωσης, της αρθρίτιδας, του καρκίνου και πολλών άλλων ασθενειών.
Οδηγός γλυκαντικών ουσιών
Η ακόλουθη λίστα παρουσιάζει μία σειρά γλυκαντικών ουσιών που συναντάμε στην καθημερινή ζωή ή ως πρόσθετα σε τρόφιμα. Μέσα σε παρένθεση παρατίθεται ο γλυκαιμικός δείκτης π.χ. (75). Επίσης παρατίθενται λόγοι που πρέπει να τις αποφύγετε ή όχι.
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι η εκατοστιαία αύξηση του σακχάρου του αίματος μετά από χορήγηση ενός τροφίμου σε σύγκριση με την αύξηση που προκύπτει από χορήγηση γλυκόζης, (η αντίδραση στη γλυκόζη θεωρείται 100). (Τεστ με 50 γραμμάρια τροφίμου).
Μαλτοδεξτρίνη-Maltodextrin (150)
Έχει έναν πολύ αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη. Σχεδόν είναι δηλητήριο για τους διαβητικούς. Συναντάμε αυτή τη γλυκαντική ουσία σε διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα.
Γλυκόζη-Δεξτρόζη-Glucose-Dextrose (100)
Πολύ αυξημένος γλυκαιμικός δείκτης και ισοδύναμο με το λευκό ψωμί.
Σιρόπι Καλαμποκιού-Corn syrup (75)
Κυρίως προέρχεται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (Genetically Modified Organisms). Χαμηλή θρεπτική αξία.
Η υποπερίπτωση High Fructose Corn Syrup (HFCS) (87) είναι η χειρότερη.
Το High Fructose Corn Syrup έχει υποστεί επεξεργασία με ένζυμα ώστε μέρος της γλυκόζης να μετατραπεί σε φρουκτόζη ώστε να ενισχυθεί η γλυκύτητα.
Λευκή Επεξεργασμένη Ζάχαρη (65)
Η λευκή επιτραπέζια επεξεργασμένη ζάχαρη προέρχεται κυρίως από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (Genetically Modified Organisms) και δεν περιέχει κανένα ωφέλιμο θρεπτικό συστατικό.
Έχει έντονη όξινη (άρα αρνητική) αντίδραση στο ανθρώπινο σώμα και δημιουργεί μείωση θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας.
Μέλι (50-75)
Η ποιότητα του μελιού είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.
Το ανεπεξέργαστο (μη-παστεριωμένο μέλι), έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Το επεξεργασμένο μέλι, δυστυχώς δε διαφέρει σε αρνητικά αποτελέσματα από την απλή επιτραπέζια λευκή ζάχαρη.
Ζάχαρη από Ζαχαροκάλαμου (55)
Καλύτερο από τη λευκή επιτραπέζια ζάχαρη, αλλά είναι επεξεργασμένη τροφή.
Μελάσα-Blackstrap Molasses (55)
Παρόλο που έχει σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυτή η μελάσα (προέρχεται από το τρίτο στάδιο επεξεργασίας των τεύτλων), περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο και ψευδάργυρο. Είναι πιο αλκαλικό για το σώμα.
Σιρόπι Σφενδάμου (54)
Το σιρόπι σφενδάμου συλλέγεται από το χυμό των δέντρων σφενδάμου. Για να παραχθεί διυλίζεται και ως εκ τούτου είναι επεξεργασμένη στροφή. Είναι πιο θρεπτικό από από την επεξεργασμένη λευκή επιτραπέζια ζάχαρη, τα σιρόπια αραβόσιτου και χυμούς ζαχαροκάλαμου, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται αραιά.
Ζάχαρη από Κοκοφοίνικα (35)
Λαμβάνεται από λουλούδια που μεγαλώνουν σε κοκοφοίνικες. Είναι ένα γλυκαντικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που υποκαθιστά ικανοποιητικά την επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη. Είναι πολύ δημοφιλές γλυκαντικό σε όσους φροντίζουν τη διατροφή τους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε φουρνιστά γλυκά.
Νέκταρ Αγαύης (30)
Υπάρχει μεγάλη διαμάχη γύρω από την αγαύη, χωρίς οι ειδικοί να έχουν καταλήξει για το αν αποτελεί πραγματικά ένα υγιεινό εναλλακτικό γλυκαντικό. Να τη χρησιμοποιείτε σε μικρές ποσότητες.
Η αγαύη είναι ένα φυτό που προέρχεται από το Μεξικό και θυμίζει μεγάλη αλόη. Στη χώρα μας το συναντάμε με την ονομασία Αθάνατος.
Ξυλιτόλη (7)
Η ξυλιτόλη είναι σακχαροαλκοόλη που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μπορεί να παραχθεί από βατόμουρα, δαμάσκηνα, καλαμπόκι, σημύδα κ.α. Έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ γιατί σήμερα προέρχεται κυρίως από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (Genetically Modified Organisms). Επίσης έχει ιστορικό δημιουργίας θεμάτων στο έντερο.
Στέβια (0)
Η στέβια είναι 200-300 πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη. Παράγεται από τα φύλλα του φυτού στέβια.
Ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι μικρότερος από 1. Δεν τροφοδοτεί τους ζυμομύκητες από το γένος Candida (Καντιντίαση), ούτε δημιουργεί άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης.
Αυτό καθιστά τη στέβια ιδανική για τους διαβητικούς, τα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα και όσους ενδιαφέρονται να μειώσουν την κατανάλωση θερμίδων. Πηγαίνει καλά με το τσάι, τάρτες και smoothies.
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες – Ασπαρτάμη, Σουκραλόζη (0)
Όλες οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι τοξικές και κατά ειρωνικό τρόπο η κατανάλωση αυτών των γλυκαντικών ουσιών έχει δείξει ότι αυξάνει το σωματικό βάρος, ακόμη και αν η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε παραμένει η ίδια.
Αντί επιλόγου
Όταν επιλέγετε γλυκαντικές ουσίες, έχετε πρώτα στην επιλογή σας τη στέβια και τη ζάχαρη από κοκοφοίνικα. Και οι δύο έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία.
Αντίθετα, αποφύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, την επιτραπέζια ζάχαρη, τα σιρόπια καλαμποκιού, τη γλυκόζη-δεξτρόζη και τη μαλτοδεξτρίνη. Εκτινάσσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό.
Τέλος, χρησιμοποιήστε με φειδώ μελάσα, σιρόπι σφενδάμου, νέκταρ αγαύης, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και μέλι. Παρόλο που περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, είναι ως επί το πλείστον επεξεργασμένες τροφές (με εξαίρεση το ανεπεξέργαστο μέλι) και έχουν σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Πηγές
A practical guide to sugar and sweeteners
High-fructose corn syrup
my.wp-kalliergo.tst
Genetically modified organism
Molasses
Agave Americana (Αγαύη η αμερικανική)
Tags: ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ • ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ • ΖΑΧΑΡΗ • ΜΕΛΙ • ΣΤΕΒΙΑ